Annonse


Lovlig fildeling av musikk

Noen av selskapene som tilbyr lovlig musikk over nettet lar de som kjøper musikken dele sangene de har kjøpt med andre. Det siste selskapet som har innført en slik tjeneste er amerikanske MusicMatch, kan man lese hos Excite.

– Plateselskapene liker at man kan fortelle venner og bekjente om musikken. Det selskapene ikke liker med P2P er at det er gratis, sier Bob Ohlweiler, som sjef for forretningsutviklingen hos MusicMatch.

Hør sangen tre ganger

På samme måte som Napster 2.0 og andre lisensierte musikkdistributører som har innført dette, vil den nye tjenesten ha restriksjoner som man ikke finner i fildelingsnettverk som Kazaa eller BitTorrent.

Tjenesten til MusicMatch fungerer slik at de som abonnerer på tjenesten kan sende mail til venner og bekjente med linker til sangene de vil dele. I tillegg kan man dele spillelister med andre, både abonnenter og «utenforstående».

Annonse


I motsetning til Napster 2.0 der de som ikke abonnerer på tjenesten bare får høre 30 sekunder av sang som er delt, har man via MusicMatch muligheten til å høre hele sangen tre ganger. Deretter får man bare høre 30 sekunders kutt.

Bruker P2P

Ohlweiler sa at ideen bak det å la brukerne dele musikk ikke hadde noe å gjøre med å etterligne den ukontrollerte måten man byttet filer over P2P-nettverk. Andre lignende selskaper har derimot tatt i bruk denne metoden.

Både Altnet og Mercora benytter P2P-teknologi til sine tjenester. Altnet markedsfører at de deler ut lisensiert innhold over P2P, mens Mercora bruker P2P for å la brukere høre på hverandres musikk.

Det er imidlertid ikke bare de store selskapene som benytter seg av dette. Bandet Heart, som hadde sin storhetstid på 80-tallet, har nettopp lansert sin nye plate «Jupiters Darling» i et filformat som lar brukere dele filene med andre. Man kan også her høre sangene tre ganger før man må betale.

Annonse