Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Vil gi NetCom 3G-bot

Samferdselsdepartementet varsler at de vil ilegge NetCom 100 000 kroner dagen i bot for å somle med 3G-nettet.

NetCom GSM tilb.
Samlet kan boten komme opp i 30 millioner dersom NetCom holder sin egen frist på ti måender fra i dag.

– Dette er urimelig og høyst oppsiktsvekkende, sier administrerende direktør i NetCom, Barbara Thoralfsson i en pressemelding selskapet sendte ut sent i går kveld.

«2,75G»

NetCom argumenterer med at de vil tilby 3G-tjenester til langt flere enn konsesjonen krever ved å bygge ut EDGE (Enhanced Data Rates for GSM Evolution), en oppgradering og videreføring av GPRS (General Packet Radio Services).

Med EDGE oppnår man 100-200 kilobit i sekundet over GSM, som er flere ganger raskere enn dagens GPRS. Mange beskriver EDGE som «2,75 G» – mellomtingen mellom dagens GSM-nett med GPRS og morgendagens 3G/UMTS-nett. UMTS gir mulighet for hele 9 Megabit pr. sekund om forholdene er ideelle. Dagens terminaler støtter imidlertid ikke mer enn 384 kilobit per sekund, altså ikke så mye mer enn EDGE.

Norge seint ute

Med kombinasjonen av EDGE og UMTS (Universal Mobile Telecommunications System). UMTS er allerede i full gang i Sverige, og på verdensbasis er det nå i følge mer enn 850 millioner mennesker i 195 land som har tilgang.

Det ellers så teknologikåte Norge er dermed lovlig seint ute med den nye mobilteknologien, som etter planen skulle ha vært på lufta over hele landet allerede høsten 2001.

– Ikke ute etter å spare

Også Telenor er i gang med EDGE-oppgradering av GSM-nettet, og lover å være klare til høsten.

– Vi har allerede brukt mer enn 1 milliard kroner på UMTS, og det er ingenting i vår adferd som skulle tilsi at vi er ute etter å spare penger ved å unndra oss konsesjonsforpliktelser. NetCom er enig i at konsesjonskravene skal tas på alvor. Vi kan imidlertid ikke forstå at troverdighet og legitimitet kan svekkes ved at man tar hensyn til vesentlig endrede forutsetninger, sier Netcoms direktør.

– Endrede forutsetninger

Tidligere har Tele2 blitt ilagt tvangsmult fra Samferdselsdepartementet for ikke å ha oppfylt utbyggingskravet.

Opprinnelig var fikk fire teleselskaper konsesjon for å bygge ut 3G-nett: Tele2, Broadband Mobile, Telenor og NetCom. I dag er bare de to siste igjen som reelle landsdekkende aktører, i tillegg til selskapet 3, som bare har forpliktet seg til 30 prosents dekning. telenor og NetCom skulle etter planen ha vært ferdig med utbyggingen 1. desember 2001. Netcom søkte om 24 måneders utsettelse, men fikk bare 15 måneder av departementet.

Heller ikke denne fristen ble holdt, men NetCom skylder på det de kaller «vesentlig endrede forutsetinger» forutsetninger. Samferdselsdepartementets varsel om tvangsmulkt kan du i sin helhet lese HER.

Annonse
Stikkord: Mobil