Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Windows-programmer i Linux

Et amerikansk selskap påstår at de har den første løsningen som kjører alle Windows-programmer i Linux, unntatt spill.

Elements ION Linux
Mange har de siste årene påstått at de har funnet Linux-løsninger som kjører Windows-programmer. Men så langt har løsningene virket noe halvveis, for å si det forsiktig.

Mislykket Lindows

De som så langt har fått mest oppmerksomhet er selskapet Lindows, som lenge lå i bitter strid med Microsoft om navnet. Nå har de både skiftet navn til Linspire og tonet Windows-støtten kraftig ned.

Men Lindows kunne aldri kjøre mer enn et fåtall Windows-programmer, og kjørte dem også ganske dårlig. Så noen erstatning for ekte Windows ble denne Linux-varianten aldri.

Selskapet Ignalum har allerede et lignende produkt på markedet, men også her er støtten begrenset.

Alt unntatt spill

Element Computing i USA garanterer derimot at både Word, Excel, Powerpoint og Outlook i versjoner fra 95 fram til XP vil kjøre helt uproblematisk med deres Linux-versjon ION.

I tillegg lover de at Photoshop, Quark Express og Dremawaever også går bra, samt en rekke andre kjente og kjære Windows-programmer.

Selskapet innrømmer imidlertid at løsningen ikke egner seg til PC-spill.

Må ha egen maskin

Som med så mye annet så er heller ikke dette noen gratis lunsj. Kildekoden er åpen, og kan lastes ned fra nettet. Men den vil bare fungere maskinvare som er klargjort for ION-operativsystemet.

Dermed er du henvist til å kjøpe en spesialbygd PC fra Elements eller en annen PC som er utstyrt med såkalte IONized-komponenter for å få det til å fungere.

Men til gjengjeld får du lisens på Windows 98SE med på kjøpet….

Den største fordelen er kanskje at Windows-miljøet på en IONized-maskin kjører i en såkalt sandkasse, og dermed ikke er utsatt for virus slik en normal Windows-installasjon vil være.

Annonse
Stikkord: linux, programvare, windows