Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Nå kommer ekte lomme-PC

Hva gjør du når den bærbare PC-en er for stor og den stilige PDA-en kan for lite? Du kjøper deg en «handtop».

JVC Handtop
«Handtop» er en mellomting mellom laptop (standard bærbar PC) og palmtop (lomme-PC med Palm OS eller Pocket PC operativsysem).

Fullverdig PC i lomma

Heller ikke uttrykket sub-notebook passer helt på de nye PC-ene, som både er mindre og kraftigere relativt sett enn andre maskiner som løselig passer i denne kategorien.

En typisk handtop er en fullverdig PC-er med Windows XP, 900 MHz -1 GHz prosessor, alle tilkoblingsmuligheter (USB 2.0, FireWire, PCMCIA), mellom 20 og 30 GB harddisk og fem tommers skjerm. Men ikke CD/DVD-stasjon.

iPod-harddisk

Harrddisken er overveiende den samme Toshiba-typen som brukes i Apples iPod MP3-spillere.

Når maskinen er lukket, fyller den ikke stort mer enn en vanlig pocketbok og får dermed plass i en stor jakkelomme. Og vekten er på rundt kiloen. Prisene varierer fra 10 000 til 15 000 kroner i USA, der en rekke modeller skal lanseres i høst.

Powerbook-look?

Sony og JVC har allerede modeller i hardtop-kategorien på markedet. Men de vil få sterk konkurranse fra spesielt to hold. Apple-avhopperen Jory Bell har startet selskapet OQO som slipper en hel serie mini-bærbare i høst.

Bell var tidligere krumtappen i utsiklingen av Apples super-elegante Powerbook Titanium-modell.

Microsoft satser

Intet nytt uten at Microsoft er med. Via investeringssselskapet Vulcan er de tungt inne selskapet FlipStart, som spesialiserer seg på PC-er i handtop-klassen.

Bak FlipSart står ingen ringere enn Paul Allen, som grunnlag Microsoft sammen med Bill Gates.

Bortsett fra Sonys Vaio-modell (bare nettbutikk) og til nød IBMs «Thinpad» (bare bedrift), kan ingen maskiner av denne typen pr. dato kjøpes i Norge. Men om konseptet blir en suksess i USA, vil vi trolig se modeller her hjemme over jul.

Annonse
Stikkord: laptop, Maskinvare, Mobil