Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Innbrudd i dansk nettbank

En Nordea-kunde ble loppet for 25 000 kroner via sin nettbank-konto. Det er første gang noe slikt skjer i Danmark.

Nettkriminalitet
Noe tilsvarende tilfelle er heller ikke rapportert i i Norge. Det er uhyre sjelden at uvedkommende klarer å tømme kontoer via nettet. Kredittkkort-svindel og ID-tyveri er langt vanligere metoder.

Fjernstyrte PC

Gjerningsmannen ble imidlertid tatt kort tid etter at innbruddet ble oppdaget for drøyt en måned siden. Det var imidlertid først fredag at den danske grenen av den internordiske Nordea-banken offentlig sto fram og bekreftet hendelsen overfor RadioNyhederne.

Informasjonssjef Jens Brekke i dansk Nordea installere den 20 år gamle gjerningsmannen et fjernstyringsprogram på offerets PC. Slik har han fått både kopi av kode og sikkerhetsnøkkel.

Lett å ta

Dansk politi sier at gjerningsmannen la igjen en rekke elektroniske spor, og at han dermed svært lett å fakke.

I motsetning til den norske delen av Nordea benytter ikke danskene kalkulator som generer nye koder. I stedet brukes fast PIN-kode som i minibanken.

Vurderer norsk løsning

Danske banker vurder nå å gå over til «skrapelodd» med nye koder for hver innlogging.

Ulempen med disse kortene er at antallet koder er begrenset, og at den aktuelle koden varer fram til du logger deg ut av nettbanken.

Med kalkulator-løsningen til norske Nordea får du unike, tilfeldige koder hver gang du foretar en ny transaksjon. Det er for eksempel ikke mulig å bruke innlogingskoden til å bekrefte transaksjonen.

Annonse
Stikkord: internett