Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Bergen blir Linux-by

Bergen kommune satser tungt på Linux på flere av kommunens sentrale datasystemer.

Detteer i følge IBM den største Linux-migrasjon hittil i Norge, og en av de største iEuropa, på linje med Linux-satsingen i München i Tyskland.

Over 50.000 brukere blir tilknyttet de nye serverne. Av disse er 15.000ansatt i kommuneadministrasjonen og 36.000 er elever og lærere iskoleverket. Kommunen regner med å spare millionbeløp på laverelisensutgifter, samtidig som den får en sikrere, mer stabil og skalerbarplattform.

For to år siden sa tidligere arbeids- og administrasjonsminister Victor Norman opp statens felles innkjøpsavtale med Microsoft. Samtidig oppfordret han offentlige etater til å vurdere åpne systemer.

Friele følger Norman

Nå følger partikollega og Bergen-ordfører Herman Friele opp. I et bystyrevedtak fra 2001 oppfordres det til å vurdere alternativer til Windows. Rett før helgen bestemte IT-seksjonen seg for å skifte ut plattform for kommunens sentrale databaser og undervisningsnett.

– Vi regner med besparelser på drift og innkjøp på flere millioner kroner. Men minst like viktig er det at vi opplever Linux som et mer sikkert og stabilt system. Samtidig setter vi stor pris på valgfriheten og det at vi slipper å være bundet av en leverandør, sier teknologisjef Ole-Bjørn Tuftedal i Bergen kommune til Aftenposten.

Annonse
Stikkord: linux, programvare