Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Platebransjen mot DAB

Den amerikanske platebransjen frykter at digital radio kan bli neste arena for piratkopistene. Derfor vil, de ha restriksjoner.

DAB-radio
I følge nyhetsbyrået Reuters er det særlig DAB-standardens frammarsj i Europa som bekymrer RIAA, de amerikanske plateselskapenes fellesorganisasjon.

USA kommer etter

Men også i USA er digitalradio i ferd med å ta av. Rundt 300 amerikanske radiostasjoner er i gang med forsøk. I USA brukes imidlertid en annen, men lignende standard enn det europeiske DAB.

De frykter at dersom det ikke legges restriksjoner på bruken, vil det digitale radionettet bli «en gigantisk fildelingssentral», som en RIAA-representant uttrykker det.

Identiske opptak

DAB (Digital Audio Broadcasting)-standarden for digital radio bruker en teknologi som minner om MP3 og streaming på nettet. Men i stedet for å streame via nett, går DAB-signalene via luft som tradisjonell FM-radio.

Ved hjelp av en PC med DAB-kort eller ekstern DAB-enhet kan man gjøre opptak av musikken i tilnærmet CD-kvalitet. Resultatet kan enkelt legges ut på nettet.

Britene ivrigst

DAB-nettet i Norge er bare delvis utbygd, og relativt få har digitale radioer. Det siste året har vi imidlertid sett at DAB-radioer har dukket opp i flere norske butikker.

Størst på DAB er likieveol britene. I Storbritannia har salget av radioer tatt av, ikke minst på grunn av et et stort antall nye radiostasjoner bare sender på DAB-nettet.

Annonse
Stikkord: fildeling, internett, lydogbilde