Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Trådløst – det er fa’li det!

Ikke overraskende er det enormt mange trådløse nettverk som ikke er sikret godt nok. Nye tall viser at hele 80 % av Wi-Fi-nett er tilgjengelig for uvedkommende.

Laptop sikkerhet lås
Sikkerhetsselskapet Red-M offentliggjorde nylig en undersøkelse om sikkerheten på trådløse nettverk. Ikke overraskende er tallene nedslående lesning. Ifølge undersøkelsen er hele åtte av ti trådløse nett tilgjengelig fra utsiden av bygningen de er plassert i.

– De fleste selskaper har ennå ikke forstått at så fort det finnes én trådløs enhet på kontoret, vil dette være et punkt som kan føre til sikkerhetsbrudd. I dag bør man regne med at det finnes i hvert fall ett slikt punkt i bedriften, sier administrerende direktør Karl W. Feilder i Red-M.

Stor undersøkelse

Undersøkelsen er basert på statistikk selskapet har samlet de siste seks månedene. Denne statistikken kommer fra vanlig drift Red-M har gjort for 100 forskjellige kunder i 100 forskjellige land.

Detaljene i undersøkelsen viser at det å ha trådløse nettverk kan være meget skremmende:

 • 80 % av bredriftsnettverk er tilgjengelig utenfor bedriftenes bygninger
 • Blant de som sender ut konfidensiell og sensitiv informasjon:
  • 66 prosent av banker
  • 60 prosent av andre finansielle institusjoner
  • 100 prosent av undervisningsinstitusjoner
  • 79 prosent av IT-selskaper
 • 100 % av all e-post på usikrede nett kan bli snappet opp, lest og manipulert

– Enkelheten og hurtigheten en hacker kan snappe opp og manipulere e-post er ekstremt farlig. Vi har demonstrert for mange selskaper hvordan en som bryter seg inn i systemet kan svare på e-post som om man var den personen, sier Feilder.

Trenger ikke Wi-Fi

Det er mange tall som skuffer i denne undersøkelsen. Samtidig advarer Red-M at selskaper uten trådløse nettverkt hadde like stor risiko for slike sikkerhetsbrudd som de som har installert slike nettverk.

– Trådløst kan best beskrives som meget promiskuøst, og det finnes overalt i dag. Vi har PDA-er, mobiltelefoner og bærbare datamaskiner. Problemet er at uansett om man bruker denne trådløse funksjonaliteten eller ikke vil det være en fare for sikkerheten til bedriftens nettverk, fortsetter Feilder.

Det skal vel kanskje nevnes at Red-M er et selskap som livnærer seg på å lage produkter for å sikre nettverk, og således er nok undersøkelse meget gunstig for deres forretningsdrift.

Stikkord: laptop, Maskinvare, Mobil