Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Digital nese kan oppklare drap

Forskere ved universitetet i Leicester har utviklet en teknologi som kan ta prøver av lufta på åstedet for en kriminell handling.

Hund
Ved hjelp av en elektronisk «nese» har forskerne greid å isolere såkalte VOC (volatile organic compounds) i lufta. En VOC kan for eksempel stamme fra kroppslukt, parfyme, etterbarberingsvann eller en død person.

Kan erstatte hunder

Selv dårlig ånde enkelt kan registreres med nesen lenge etter at personen har forlatt stedet. Trolig vil også lukten av narkotika kunne isoleres og analyseres ved hjelp av utstyr bygd på forskernes arbeid. Maskiner som gjør dette er allerede i bruk på enkelte flyplasser.

Dermed kan politiets og tollvesenets spesialtrente hunder på sikt bli arbeidsløse.

Langt fram

Teknologien kan også bli nyttig i målinger av luftforurensing, siden den vil være mer nøyaktig og måle flere parametre enn dagens metoder.

Forskernes resultater er ennå et godt stykke fra praktisk bruk, og foreløpig er ingen produkter som bruker teknologien utviklet.

Lovende for politiet

Men teorien virker svært lovende, både for politi, tollvesen og miljømyndigheter.

Er du stø i kjemi og fysikk, kan du lese forskernes dokument med den ikke helt lettfattelige tittelen Demonstration of Proton-Transfer Reaction Time-Of-Flight Mass Spectrometry for Real-Time Analysis of Trace Volatile Organic Compounds (Acrobat-format).

Annonse
Stikkord: Maskinvare