Turing, Allan

Annonse


Datamaskinens far hedres

Turing, AllanDen 7. juni 1954 fylte Turing et eple med giften arsenikk og spiste det. Han ble bare 42 år gammel.

Kenkket tyskernes koder

I løpet av sin korte levetid rakk han å levere det matematiske grunnlaget for det vi i dag kjenner som data. PC og Internett.

Turing jobbet under den annen verdenskrig med å knekke tyskernes hemmelige koder i det såkalte Enigma-prosjektet, som både er skildret i filmer og bøker.

Turing oppdaget at en maskin som kunne lese «av» og «på» (eller «signal» og «ikke signal», «0» og «1») kunne brukes til beskrive steg i en prosess som kunne lede fram til løsningen på et konkret problem.

Annonse


Forfulgt som homofil

I anledning 50-årsdagen for hans død blir det reist et minnesmerke i Adlington Road i Wilmslow, England. Fra før av har han fått en gate oppkalt etter seg i Manchester, der han underviste ved byens universitet. En statue av ham (med eplet i hånden) står også i Sackville-parken samme sted.

På tross av heltestatusen etter krigen opplevde Turing å bli forfulgt for sin homoseksuelle legning. Da det ble oppdaget at han hadde et forhold til en mann, ble han tvunget til å ta injeksjoner med kvinnelige kjønnshormer, for å bli «normal».

To år seinere ble han funnet død.

Annonse