Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Datamaskinens far hedres

Hadde det ikke vært for Alan Turing, ville du neppe lest dette. I dag er det 50 år siden data-pioneren døde tragisk for egen hånd.

Turing, Allan
Den 7. juni 1954 fylte Turing et eple med giften arsenikk og spiste det. Han ble bare 42 år gammel.

Kenkket tyskernes koder

I løpet av sin korte levetid rakk han å levere det matematiske grunnlaget for det vi i dag kjenner som data. PC og Internett.

Turing jobbet under den annen verdenskrig med å knekke tyskernes hemmelige koder i det såkalte Enigma-prosjektet, som både er skildret i filmer og bøker.

Turing oppdaget at en maskin som kunne lese «av» og «på» (eller «signal» og «ikke signal», «0» og «1») kunne brukes til beskrive steg i en prosess som kunne lede fram til løsningen på et konkret problem.

Forfulgt som homofil

I anledning 50-årsdagen for hans død blir det reist et minnesmerke i Adlington Road i Wilmslow, England. Fra før av har han fått en gate oppkalt etter seg i Manchester, der han underviste ved byens universitet. En statue av ham (med eplet i hånden) står også i Sackville-parken samme sted.

På tross av heltestatusen etter krigen opplevde Turing å bli forfulgt for sin homoseksuelle legning. Da det ble oppdaget at han hadde et forhold til en mann, ble han tvunget til å ta injeksjoner med kvinnelige kjønnshormer, for å bli «normal».

To år seinere ble han funnet død.

Stikkord: Maskinvare