Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Datastøv kan gi nervesykdom

En ny undersøkelse har funnet en type «giftig støv» på prosessorer og dataskjermer. Støvet mistenkes for å føre til nervesykdommer og forplantningsproblemer.

Toxic
Undersøkelsen, som ble presentert i går av Silicon Valley Toxics Coalition, Computer TakeBack Campaign og Clean Production Action, er blant de første som har funnet flammehemmende bromider på overflaten av ordinære kontor- og hjemmeterminaler, skriver CNN News.

Skader foster

Aktørene i elektronikkbransjen begynte å bruke flammehemmende bromider (PDBE) og andre flammehemmende midler på 1970-tallet. Da ble det hevdet at stoffene forhindret brann og at de ikke kunne komme seg ut gjennom plastdekslene på utstyret. Nå kan det vise seg at de lekker ut allikevel.

Forskerne som ble benyttet i undersøkelsen samlet inn en rekke prøver som grunnlag for resultatene som nå har kommet frem. Man samlet støv fra en rekke maskiner i hele åtte forskjellige amerikanske stater. Blant annet ble en rekke store datalaber ved kjente universiteter testet.

PDBE, som har ført til skade på nervesystemer til laboratorierotter, er tett relatert til PCB. Dette stoffet har blitt brukt i brannslukningsapparater og fluoriserende lys siden 1920, og det er bekreftet av en rekke organisasjoner at PCB har ført til hjerneskade på menneskefoster.

Gjelder gamle PC-er

Dette virker imidlertid som at problemet kun er gjeldende i eldre datamaskiner. Mange dataprodusenter, inkludert Dell, bruker fortsatt brannsikkert materiale som er relatert til PDBE-stoffer på kretskortene i maskinen. Men Dell sluttet å bruke PDBE direkte i 2002, samtidig med Apple.

– Man kan være veldig trygge ved kjøp av nye datamaskiner. Vi har jobbet hardt sammen med leverandører, og krever nå gjennomgang og dataark for alle våre produkter. Dette er et viktig tema, og noe vi fortsatt vil fokusere på, ser talsmann Bryant Hilton for Dell.

Elektronikkindustrien har redusert eller fjerne flere av disse stoffene fra sin produksjon siden slutten av 1990-tallet. Dette skjedde etter at flere Europeiske land nektet salg av produkter som innholdt disse kjemikaliene, skriver CNN News.

Stikkord: Maskinvare