Projectiondesign Zero Fiv

Annonse


Norsk kvalitetsprojektor

Det blir alltid mye teknoteori når det er snakk om projektorer, men for å forstå hva Projectiondesign tilbyr i Action! Model Zero Five er det nødvendig å i hvert fall raskt fokusere på selve «hjernen» som står for lysprosesseringen i projektoren.

Det store skillet her, i det minste i prisklassene vi tester her på ITavisen.no, går mellom LCD- og DLP-teknologi. Kort oppsummert er DLP (Digital Light Processing) en relativt ny teknikk som potensielt skarpere og mer mettet bilde enn LCD-projektorer, men ofte på bekostning av noe høyere pris og en viss mulighet for visuelle forstyrrelser (den såkalte «regnbue-effekten») som enkelte mennesker er følsomme for.

Inntil nylig har man riktignok nok gjerne valgt å gå for LCD-projektorer til hjemmekinobruk, av flere årsaker. Både fordi DLP-modellene er betydelig dyrere og fordi LCD som regel har fremstått som mer filmvennlig, om ikke annet fordi det har vært dårlig med 16:9 widescreen-støtte på DLP.

Matterhorn 16:9

Foruten et stilrent design og gode tilkoblingsmuligheter, er det som først og fremst gjør Action! Model Zero Five spennende den nye generasjonen DLP «Matterhorn»-brikken, som overkommer mange av de overnevnte innvendingene. Her får vi levert fabelaktige kinobilder i 16:9 widescreen med 1024 x 576 oppløsning – som med andre ord gjør projektoren helt ypperlig som fremviser for DVD-filmer i PAL-format.

Annonse


Bildekvaliteten man får er veldig overbevisende, og Projectiondesign leverer treffsikkert med både høy kontrast og god fargemetning. Eventuelle regnbueeffekter, skulle man være sensitiv for slikt, holdes også på et absolutt minimum med Matterhorn-prosessorens seksdelte fargehjul.

Det er også mengder av innstillingsmuligheter her – samtlige av dem tilgjengelige gjennom den funksjonelle, om noe overdimensjonerte fjernkontrollen.

Projectiondesign Action Model Zero Five

KLIKK HER FOR FLERE BILDER

Langsynt

En projektor som dette fortjener naturligvis «tilbehør» av en viss standard, som en skikkelig DVD-spiller, et godt lerret, og ideelt sett et fullstendig mørklagt rom. Det man i tillegg bør være klar over, er at Model Zero Five har ganske lang «throw» – det vil si at selve projektoren må ha lang avstand til lerretet.

Har du for eksempel et 2 m bredt lerrett må du plassere Zero Fiveminst 4.4 meter unna, så det er godt mulig du må være litt kreativ med møbleringa (slå ned en vegg?) for å få montert herligheten i hjemmekinostua. Under vår test måtte vi benytte en svindyr vidvinkellinse for å få fylt bildeflaten på ca. 2.8 meters avstand, men siden en slik linse koster like mye som projektoren er jo dette noe man helst vil unngå.

Konklusjon

Action! Model Zero Five retter seg klart mot den litt mer kresne filmtititter. Riktignok koster projektoren 34.900,- inkl. mva., men for suveren DLP bildekvalitet i full 16:9 er ikke dette så urimelig.

Du får glatt kjøpt en LCD-modell til halve prisen, men har du hylla full av PAL-filmer og romslig lokale (lommebok) så er det jo unektelig fristende å gå for en litt mer påkostet kinoopplevelse.