Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Supermobil snart til Norge

Nordmenn har måttet vente lenge på den nye supermobilen fra PalmOne, Treo 600. Vi har fått prøve mobilen, som nå er rett rundt hjørnet.

Handspring Treo 600
Under en pressekonferanse i Stockholm i går presenterte PalmOne sin smartphone, Treo 600, for den skandinaviske pressen, siden den nå skal være tilgjengelig her hos oss. Dette er en mobiltelefon med PDA-funksjonalitet, samt et fullstendig QWERTY-tastatur. Utrolig nok er den ikke spesielt stor heller.

Sterk utfordrer

Mobiltelefonen, som er basert på den teknologien og programvaren som PalmOne har jobbet med i en årrekke, blir en sterk konkurrent til blant annet SonyEricsson P900. Det var i hvert fall meldingen fra PalmOne.

– Jeg utfordrer alle og enhver til å prøve ut en Treo 600 mot SonyEricsson P900. Dersom man virkelig tester disse for det de er verdt er det ikke tvil om at Treo 600 er best, sa en optimistisk Ed Colligan, som er direktør for PalmOne Wireless Business Unit.

Nå er det ikke overraskende at en direktør snakker varmt for sine produkter, men dette er tross alt et produkt med en imponerende rekke applikasjoner, rundt 20 000 i tallet. Snakker man om funksjonalitet må man derfor nesten si seg enig med PalmOne.

Mye minne

Telefonen har støtte for fire GSM-bånd som gjør den til en av de telefonene med best GSM-støtte i hele verden. Allikevel skal du være på spesielle steder for å benytte deg av alle disse båndene (GSM 850/900/1800/1900).

Den har videre PalmOS 5.2.1 og en TI OMAP 310-prosessor på 144 MHz. Av minne har den 32 megabyte, hvorav 24 megabyte er tilgjengelig. Samtidig har den en SD/MMC ekspansjonsport slik at man kan øke minnet betraktelig, selv om dette strengt tatt ikke er nødvendig.

– 24 megabyte tilgjengelig er MYE på en terminal med PalmOS, mens det er ALTFOR LITE på en med Windows Mobile, forklarte Colligan.

God batteritid

Batteritid er noe PalmOne har vært gode på siden dag én og Treo 600 er ikke noe unntak. Den skal visstnok ha seks timer taletid og hele 10 dager med standbytid. Det betyr at den er bedre enn mange av mobilene vi har på markedet i dag.

Selv med alt dette er ikke telefonen blitt noe for stor. Den er 60 x 20 x 112 mm stor og har en vekt på 168 gram. Faktisk er telefonen også mindre enn den mye omtalte konkurrenten P900.

PalmOne Treo 600

KLIKK HER FOR FLERE BILDER

Lovende telefon

Vi har vært så heldig at vi så vidt har fått teste telefonen, og den virker meget lovende. Den ligger godt i hånden og den er ikke for tung. Knappene er behagelige og designet er mye bedre enn det man forventer når man hører om detaljene på telefonen.

QWERTY-tastaturet fungerer godt, selv om man kanskje kunne ønsket seg en versjon med de bokstavene som blir brukt i denne delen av verden også. Det eneste vi sånn umiddelbart har å sette fingeren på, det er at på en så avansert telefon burde man kunne forvente støtte for Bluetooth.

Rett rundt hjørnet

Telefonen har, som mange vet, vært tilgjengelig i andre deler i verden siden i fjor høst. Nå har endelig turen kommet til Skandinavia. Men selv om ITavisen.no i går fikk bekreftet at telefonen allerede er lagt ut for salg i Sverige, må vi nok vente enda noen dager her til lands.

– De siste ryktene går på at den vil være tilgjengelig i løpet av måneden. Men vi hører jo mye rykter og de samme ryktene har vi hørt hver eneste måned i det siste, sier Thomas Ustaheim i Idedata til ITavisen.no.

Allikevel kan vi nok vente at det nå skjer noe, siden PalmOne nå faktisk har kjørt en stor pressekonferanse for den skandinaviske pressen. De hadde nok ikke gjort dette dersom den var langt unna.

Forholdsvis rimelig

Prisen på telefonen er satt til omtrent 5 500 svenske kroner i det svenske markedet. Da kan vi vel regne med at prisen vil ligge rundt samme nivå i Norge også.

Vi kommer tilbake med en fullstendig test av PalmOne Treo 600 ganske snart.

Stikkord: Mobil