Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Virus orm msblast

Klappjakt på Sasser-bakmann

Microsoft jobber tett sammen med politi og påtalemyndigheter i USA for å få satt fast den eller de som står bak Sasser-ormen.

Virus orm msblast
Ormen, som ble oppdaget fredag, infiserer bare PC-er med Windows (XP, 2000 og 2003 Server). Den utnytter et hull som Microsofts tettet allerede 13. april, men det ser ikke ut til å hjelpe stort.

Netsky-folk bak?

Ormen sprer seg med rekordfart, og har nå anslagsvis inntatt en av ti maskiner på verdensbasis og 7-8 i Norge. Fleres store norske organisasjoner og selskaper har fått merke viruset. Både forsikringsselskapet If og NRK ble rammet i går.

I følge en tekst gjemt i koden til en tidligere orm, stammer Sasser fra samme «teamet» som laget en tidligere orm kalt Netsky. men selve ormen ligner mer på MSBlast, som herjet Windows-PCer i fjor høst.

Ingen dusør

I en pressemelding fra Microsoft heter det at selskapet jobber tett med FBI, Secret Service og den lokale Washington-datakrimenheten Northwest Cybercrime Taskforce for, som det heter, «å identifisere og stille til ansvar de som er ansvarlige for denne ødeleggende aktiviteten».

Det er ennå ikke utlovt noen dusør, slik tilfellet var med viruset MyDoom tidligere i år. Da utlovte Microsoft 1,7 millioner kroner i belønning til den som kunne framskaffe opplysninger som førte til at bakmannen ble tatt. Det samme gjorde Unix-selskapet SCO.

Stikkord: internett, programvare, virus, windows