Google

Annonse


Google presset til børs

GoogleSelskapets markedsverdi er på 25 milliarder dollar eller 175 milliarder kroner . Google blir en av de største amerikanske børsnoteringene noen sinne.

Gir etter for presset

De to gründerne Sergey Brin (30)og Larry Paige (31) har prøvd å holde selskapet på private hender, men må nå gi etter for press fra de andre eierne – hovedsakelig ventureselskaper i Silicon Valley.

Amerikansk lovgivning tvinger også selskapet på børs. Selskaper med over 500 eiere og ti millioner dollar i aktiva plikter åpne sine regnskaper for offentlig innsyn. Det amerikanske kredittilsynet SEC har gitt Google frist til torsdag med å prensentre fjorårsregnskapene.

Credit Suisse First Boston og Morgan Stanley skal ha fått oppdraget med å ta selskapet på børs. Det er ventet provisjonsinntekter på rundt 100 millioner dollar, eller 700 millioner kroner.

Annonse


Blir styrtrike

Brin og Paige eier rundt 40 prosent av selskapet. Med børsintroduskjon vil de over natten bli blant verdens rikeste mennesker. Etter den antatte markedsverdien har de aksjer verdt rundt 60 milliarder kroner.

Interessen for børsintroduksjonen er enorm. Det var avisen The Wall Street Journal som satte i gang rykteflommen da de offentliggjorde de angivelige tilretteleggerne av spredningssalget.

Børsintroduksjonen vil kunne gi Google mellom to og fire milliarder dollar i ny kapital, noe som vil styrke selskapet i konkurransen mot Yahoo og Microsoft. Det er ventet at Google i år vil lande på en omsetning på 1,4 milliarder dollar, hovedsakelig fra annonser på søkermotoren.

(ITavisen Business)

Annonse