Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Eniro avviser regnskapsbløff

SOL og Eniro ble i går gjenstand for påstander om regnskapstriksing. Nå viser det seg at påstandene ikke var riktige.

Etter gårsdagens sak om at SOL og Eniro-konsernet hadde trikset med tallene har vi fått et tilsvar fra Eniro. Her avviser de på det sterkeste at selskapet har gjort dette og avviser at svenske myndigheter har pålagt Eniro noe som helst.

Eget initiativ

De hevder i tilsvaret at Eniro-konsernet har endret regnskapsprinsippene for periodisering av inntekter, noe som fører til at inntekter som med det gamle prinsippet ville blitt ført i 2004, er flyttet til 2005.

– Den endrede periodiseringen fører til at inntektene for 2004 blir noe lavere enn planlagt, men inntektene vil da komme i 2005. Eniro Norge er cashflow positiv, og vil være det også i hele 2004, skriver informasjonssjef i Eniro Norge, Gurli Høeg Ulverud, i tilsvaret til ITavisen.no.

– Endringen i prinsipper kommer som en følge av initiativ fra selskapet selv, og gjennomføres for hele Eniro samlet. Svenske myndigheter har aldri vært inne i bildet her eller pålagt Eniro noe som helst, fortsetter Ulverud.

Store konsekvens

Som vi skrev i går gikk omsetningen fra 154 millioner SEK til 115 millioner SEK, mens overskuddet på åtte millioner SEK ble forvandlet til et underskudd på 28 millioner SEK. Årsaken til at de endrede regnskapsprinsippene får så stor konsekvens i Norge skal være den raske veksten selskapet er inne i.

– Siden Eniro Norge er inne i en ekstrem vekstfase, med kraftig vekst fra Q1 2003 til Q1 2003 får den endrede periodiseringen på kort sikt ekstra store konsekvenser for regnskapet i Eniro Norge, skriver Ulverud.

– På slutten av 2003 ble det ansatt en rekke nye selgere som solgte svært mange ettårige annonseavtaler i Kvasir. Hvis en slik avtale løper for eksempel fra 1. november betyr de nye regnskapsprinsippene at kun 2/12 av inntektene og stort sett alle salgskostnadene er ført på 2003, i 2004 kommer så hele 10/12 av inntektene, fortsetter Ulverud.

Stikkord: internett