Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Det kan bli pant på mobilen

Nå kan det gå mot pant på mobilen. Ett forslag fra naturvernere i Hordaland kan gjøre mobiltelefonen dyrere.

Mobil penger
Det er lederen i Norges Naturvernforbund Hordaland, Tom Sverre Tomren, som har lansert forslaget. Han mener flere vil returnere gamle mobiler dersom man innfører pant, skriver BA.no

50 kroner tilbake

Telenor Mobil har anslått at rundt fire millioner gamle mobiler ligger i de tusen hjem. Både batteriene og telefonen inneholder miljøfarlige stoffer. Naturvernforbundet foreslår derfor at prisen på nye mobiltelefoner økes med 50 kroner. Disse pengene skal eierne få igjen når de leverer mobilen tilbake.

– Allerede i dag har forhandlerne plikt til å ta imot gamle mobiler. Det vil derfor ikke være så vanskelig å innføre en panteordning. Bare se på brusflaskene. Det er ikke så mange som kaster dem i bosset når de vet de får penger igjen for dem, sier Tomren.

Telenor positive

Assisterende informasjonssjef i Telenor Mobil, Esben Tuman Johnsen, avfeier ikke ideen og er positive til slike ordninger. Telenor har allerede en ordning der de for hver innleverte mobiltelefon donerer 50 kroner til fadderorganisasjonen Plan Norge.

– Alle forslag som kan bidra til at vi får kvittet oss med telefoner på en skikkelig måte, er bra. Både for selve telefonen og batteriet er det viktig med gode returordninger, sier Esben Tuman Johnsen i Telenor til BA.

Stikkord: Mobil