Foto: Martin Sivertsen

Annonse


DVD-Jon rir igjen

Foto: Martin SivertsenNorske Jon Lech Johansen ble verdenskjent da han for fire år siden utfordret Hollywood med programmet deCSS, som fjerner kopisikringen på DVD-filmer. Etter påtrykk fra filmbransjen gikk norske myndigheter til sak, som de tapte så det suste i to runder.

Lurte Apple

Like etter at lagmannsretten hadde avsagt dommen som frikjente ham, var han i gang med neste prosjekt: Å fravriste Apples musikkprogram iTunes funksjonen som gjør at du ikke kan transportere og spille musikkfilene fritt.

Resultatet ble blant annet programmet Playfair som omgår avspillingsbegrensningene som ligger innbakt i musikkfiler man kjøper via iTunes Music Store. Playfair knekker den såkalte DRM (Digital Rights Management)-koden som ligger innbakt i filene.

10 kb-program

Apple klarte ved hjelp av sine advokater å få fjernet Playfair-programmet (som Jon Johansen ikke har utviklet, men derimot en anonym amerikaner) fra det indiske nettstedet Sarovar.org. Filen ble også fjernet fra åpen kildekode-nettstedet Sourceforge.net

Jon Johansen svarer nå med DeDRMS, et knøttlite program på 210 linjer og som bare tar 10,1 kb når det er pakket inn som .tar-fil.

Johansen forklarer i en mail til ITavisen.no at Apple brukte DMCA-loven i USA for å få fjernet Playfair fra SourceForge. I India er derimot grunnlaget uklart. Indiske åpen kildekode-folk hevder at programmet ikke strider mot indisk lov.

Gjør det samme

DeDRMS gjør i praksis det samme som Playfair, forklarer Johansen. Men det er likevel en viktig forskjell.

– Playfair leser inn en fil og skriver en ny fil to disk, men DeDRMSendrer bare den eksisterende filen. Det betyr at filen etter at dener blitt endret av DeDRMS fremdeles inneholder BrukerID, navn ogemail adresse (som legges inn av Apple når en kjøper filen), skriver Johansen.

Han understreker at han aldri har speilet Playfair på sitt nettsted, slik vi skrev i en tidligere versjon av denne artikkelen.

Annonse


Annonse