Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Vil endre MP3-lov

I forrige uke erklærte en dommer at fildeling ikke er i strid med kanadisk lov. Canadas statsråd helene Scherrer vil endre loven straks.

Fildeling
Scherrer, som er minister for føderal arv, erklærte dette på et møte for toppsjefer innen den kanadiske platebransjen lørdag.

Stående applaus

I følge avisen The Edmonton Sun høstet statsråden stående applaus for sin uttalelse.

Onsdag i forrige uke erklærte dommer Konrad von Finckenstein at den kanadiske platebransjeorganisasjonen CRIA (Canadian Recording Industry Association) ikke kunne bevise at 29 fildelere hadde gjort seg skyldig i brudd på opphavsretten.

Alene om tillatelse

Han sammenlignet det å legge musikkfiler ut på nettet i en delt mappe med å sette opp, en kopimaskin i et bibliotek fullt av opphavbeskyttede bøker.

Uttalelsen gjorde Canada til etter alt å dømme det eneste landet i verden der det å tilby filer til andre via nettet er eksplisitt lovlig.

Ulovlig å laste opp

I andre land – Norge inkludert – er det stort sett bare lovlig å laste ned. Å gjøre film- eller musikksamlingen sin tilgjengelig for folk utenfor den private krets er ulovlig.

I USA og deler av EU er det også ulovlig å laste ned musikk dersom ikke opphavsmannen har gitt sin uttrykkelige godkjennelse.

Stikkord: fildeling, internett