Robot-OL

Annonse


Robotene trenger oss

Robot-OLRoboter kan i liten grad styre seg selv med godt resultat. Og prøver du å snakke til en, er det ikke sikkert at de gjør hva du mener den skal gjøre.

Et godt eksempel er NASAs Mars Rover, den lille tralla med kamera på som ble brukt til å sende bilder hjem fra de ubemannede Mars-ekspedisjonen. Svært lite skulle til for å velte den. Og kom den skjevt ut, var det uhyre vanskelig å rette den opp igjen.

Må konversere

Årsaken er i følge robot-forsker Marjorie Skubic ved Missouri-Columbia-universitetet i USA at roboter ikke kan være intuitive. De trenger menneskelig hjelp for å manøvrere presist i et uforutsigbart landskap. Ellers kan det lett gå galt.

Skjubik og hennes team ser for seg en delt løsning, der roboten tar i mot ordre fra mennesker via et hun kaller et «konversasjonsgrensesnitt». Ved å utvikle robotens evne til å tolke mennesker, kan presisjonsnivået i å oppfylle ønskene våre økes.

Annonse


Fotball

Som eksempel nevner hun en fortballtrener som diskuterer spillets strategi med laget sitt. Den samme fortballtreneren ville kunne kommunisere med 11 roboter i stedet for 11 virkelige fortballspillere ved at robotene har innbygde rutiner for oppgaver som å innta bestemte posisjoner på banen og samle seg til en rekke.

Et intervju med Marjorie Skjubik finner du på EETimes.com.