nedlasting

Annonse


Fildeling med flat takst

nedlastingProtestene har vært mange mot platebransjens steile og fiendtlige holdning til deling av musikk på nettet.

Men de konstruktive forslagene til hvordan platebransjen skal redde skinnet i en tid da alt kan kopieres og distribueres med et tastetrykk, er det lenger mellom.

Inndrives av Telenor

Dette vil organisasjonen EFF (Electronic Frontier Foundation) nå gjøre noe med. I stedet for bare å surmule over en musikkbransje som truer med å saksøke musikkelskere en for en, foreslår de en plan som de mener kan gi milliardinntekter for platebransjen.

I korte trekk går forslaget ut på å innføre en fast avgift for alle som er interessert i å laste ned musikk fra nettet. Denne avgiften – et flatt beløp som EFF foreslår satt til fem dollar (34 kroner) i måneden – skal inndrives av nettleverandører som AOL og f.eks. Telenor.

Slipper utgifter

Avgiften skal ikke betales av folk som bare bruker nettet til å surfe og sende mail. Nettleverandøren kan enkelt holde oversikten over hvem som «synder», og er det faste beløpet lavt nok vil de fleste betale, mener EFF.

Platebransjen vil på sin side slippe både trykking og distribusjon av CD-plater, dyr markedsføring og ikke minst bestikkelser til DJ-er og journalister, skriver EFF noe lakonisk i forslaget.

Såkalte «godkjente» nedlastingstjenester som iTunes og Napster vil kunne fortsette som før, men i konkurranse med avgiftsbelagt fildeling mellom enkeltbrukere.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse