Annonse


ÆØÅ-lotteriet endte i farse

Blant 43.000 søkere til æ-ø- og å-domene er det mange som med politiets terminlogi ville blitt karakterisert som gjengangere.

Det er domenepirater på jakt etter angivelig lettjente penger, ikke seriøse selskaper som står bak. Post- og teletilsynet må skuffe piratene. Det er lite å tjene på dette, hevder PT.

ITavisen Business har sjekket opp noen tilfeldige varemerker og registrerte selskaper i forbindelse med mandagens domenetildeling: Kværner, Aker Kværner, Håg, Møller, Elkjøp. Se og Hør og Norges Forskningsråd.

Hinsides altHåg.no har havnet hos Elineweb på Kråkerøy utenfor Fredrikstad. Forskningsrådet.no har havnet hos Mobilinfo i Uelandsgate i Oslo, på et telefonnummer som ikke eksisterer. Tabloide Se og Hør har denne gang ikke vært raske nok. Domenet seoghør.no har havnet hos Esepa på Bærums Verk Elkjøp.no og akerkværner.no har havnet hos Tess i Drammen, mens kværner.no har slått seg ned hos Mayday Egil Asklund på Heimdal.

– Dette er hinsides alt jeg har hørt om tidligere, sier en vantro kommunikasjonsdirektør Paal Alme i Norges forskningsråd. Han har vært spesiell påpasselig med å følge opp saken, for å være hundre prosent sikre på at de får sitt rettmessige domene. Rådet har hatt kontinuerlig kontakt via brev, telefon og e-post med Uninett Norid som registrerer domene i sin database. Forgjeves. Brevene er ikke lest. Alle søknadene er behandlet automatisk i en datamaskin.

Pest og kolera

– Vi er et offentlig organ, registrert som varemerke, og gjort alle de ting som gjøres kan for å sikre vårt domene. Det er rent tullete at Norid på denne bakgrunn har registrert søknadene automatisk, sier Alme.

Seksjonssjef Anne Beth Lange i Post- og teletilsynet sier de måtte velge mellom »pest eller kollera». Hun forstår godt at de er oppgitte i Forskningsrådet, men beroliger dem. De som gjør dette har en dårlig sak, hevder hun. – Men det er ingen gode registreringsordninger. Vi valgte å ta klagene i etterkant, i steden for den enormt store arbeidsoppgaven det ville være å gå gjennom over 43.000 søknader individuelt, sier Lange.

Hun mener at Post- og teletilsynet som tildeler av domenene, og Norid som administrator har gjort den jobben som skal gjøres. – De som har rettmessig krav på et domene, vil få det, sier Lange.

Klagenemd

Første oktober i fjor opprettet myndighetene Klagenemda for domenesaker. Alle som søker om domene, må underskrive en erklæring om at de har rett til domenet, blant annet at det ikke er andres rettighetseiendom eller varemerke.

Tusenvis av søkere har åpenbart underskrevet i strid med regelverket. Lange lover at disse også vil miste sitt domene. En klagesak skal maks ta 75 dager. ITavisen Business har ringt flere telefonnummer til nye domene-eiere. Mange svarer ikke, telefonnummer er koplet ut eller falskt.

Prosessen vil koste skattebetalerne store beløp, men de som har tilranet seg urettmessige domener vil enn så lenge ikke bli straffet (se egen sak, red.anm). – Omkostningene ville uansett bli langt høyere ved individuell søknadsbehandling, sier Lange.

Cowboys

Elkjøp vil la sine jurister se på om de skal gå via klagenemda eller direkte på domeneinnehaver. De føler seg rimelige trygge på at de er rettmessige eiere av domenet. – Dette er hårreisende. Vi må gå gjennom klageprosessen. Det burde vært en kontroll av at søkere ikke bryter reglene, sier informasjonssjef Scott Engebrigsten i Elkjøp som karakteriserer dette som cowboy-virksomhet.

Alle søkere har underskrevet en egenerklæring hvor de tar på seg et strafferettslig ansvar for å bryte regler om rettigheter til navn. Rettighetene er basert på beste skjønn. Ingen har rett til å ta navn til offentlige institusjoner som domener. – Klagenemda er beredt til å behandle alle klager kjapt, sier daglig leder Hilde Thunem i Uninett Norid.

Lange i PT sier for øvrig at erfaring viser at domenepirater ikke gjør stor butikk.

Norsk domene-historikk:
Før mai 2000: Kun lovlig å registrere ett domene på firmanavn
Mai 2000: Lovlig å registrere generiske domeneavn, som bil.no.
Februar 2001: Ordningen ble utvidet fra ett til femten domener per organisasjon.
Tilknytning mellom domene og firmanavn ble opphevet
Oktober 2003: Domeneforskiften etablert med innføring av domeneklagenemd
Februar 2004: Regisrering av domener med æ,ø og å, men tekniske begrensninger i noen nettlesere.
Etter februar 2004: E-post med æ,ø og å vil komme i e-post, men krever en internasjonal standard som det jobbes med.

Artikkelen er hentet fra ITavisen Business nr 3 2004

Annonse


Annonse