Annonse


Fiberoptikk kan erstattes

I dag er optisk kommunikasjon svært dyrt å bygge ut, og dermed blir det tilsvarende dyrt å bruke. Optisk kommunikasjon har ikke det samme signaltapet som elektroniske impulser i kabler har, og kan derfor sende mye mer informasjon over langt lengre avstander.

Forskere hos Intel jobber derfor mot å finne en metode for optisk dataoverføring ved hjelp av materialer som er billige å fremstille.

Ser rødt

Forskerne har for kort tid siden nådd et gjennombrudd ved hjelp av infrarødt lys og silisium. De siste testene med silisium viser at Intel kan overføre 1 milliard bits med informasjon per sekund. Dette er 50 ganger raskere enn tidligere forsøk med silisium.

De forventer også å kunne øke denne mengden til 10 milliarder bits per sekund innen noen få måneder.

Fremskritt

-Dette er en milepæl når det gjelder byggingen av optiske enheter som flytter data internt i en PC med lysets hastighet, sier Pat Gelsinger som er sjef for teknologisk utvikling hos Intel til magasinet Nature.

-Det er denne typen gjennombrudd som gir etterdønninger på tvers av en hel industri over lang tid, og baner vei for nye produkter og bruksområder, sier Gelsinger. -Det vil få Internett til å gå raskere, datamaskiner vil bli mye raskere, og man vil kunne bygge skjermer og display med ultrahøy oppløsning og skarphet.

Annonse


Annonse