Kazaa

Annonse


KaZaAs utrolige historie

KazaaNiklas Zennström og Janus Friis pendler mellom London, Stockholm og Tallinn – med platebransjen hakk i hæl.

De to, som opprinnelig kommer fra Sverige (Zennström) og Danmark (Friis) er ikke lette å spore opp. Kontorene i de tre byene der de har etablert selskaper har hemmelige adresser, og de skyr publisitet.Bladet Fortune klarte likevel å få et intervju, forutsatt at de ikke oppga noen detaljer som kunne føre til at platebransjen kunne finne dem.

Katt og mus

I intervjuet forteller de to om hvordan de hittil har unngått å lide samme skjebne som Napster, som i sin tid startet filddelingsbølgen. Napster ble tvunget til å legge ned, og det som nå heter «Napster» har bare navnet felles med fenomenet som erobret verdens musikkelskere på slutten av 1990-tallet.

Mens KaZaA lever i beste velgående, med millioner av deltakere som utveksler filmer, musikk og programvare.

Vil tjene penger

Zennström og Friis framstår som helt normale kapitalister. Det er ønsket om profitt som driver dem, ikke idealisme. Profitt har likevel ikke blitt så mye av, selv om de dro inn en del penger da de for noen måneder siden solgte KaZaA til det australske selskapet Sherman Communications.

Et selskap som er registrert på stillehavsøya Vanuatu, og som i forrige uke ble raidet av plateselskapsrepresentanter med loven i hånd.

Overfalt av platebransjen

Zennström forteller til Fortune at han ved en anledning ble raidet av platebransjen selv. Det skjedde i en park i London, på spasertur med kona. Brått kjører en lærkledd motorsyklist opp på siden av paret, og prøver å gi Zennström et rettslig stevning.

Zennström klarer å flykte, og nok et forsøk på å få trukket KazAA-bakmennene for retten mislyktes.

IP-telefoni

For øvrig er KaZaa oppkalt etter en sushi-restaurant i Estlands hovedstad Tallinn, der Zennström og Friis pleide å ha arbeidslunsj.

Nå driver de to med Skype, en IP-telefonitjeneste de mener truer telekomindustrien like mye som KazaA har skremt musikkbransjen.

De to er sikre på at IP-telefonien snart vil bli en like stor folkeforlystelse som deling av filmer og musikk, og forplante seg fra PC med Internett til mobiltelefoner og PDA-er.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse