Internet Explorer 6

Annonse


Dommer stadfester Eolas-dom

Internet Explorer 6Det hele startet i august i fjor, da Microsoft ble dømt til å betale knøttefirmaet Eolas svimlende 512 millioner dollar (3,3 millarder kroner etter dagens kurs) for å ha brukt deres teknologi i Internet Explorer uten å spørre først.

Må gjøre Explorer dårligere

Teknologien det dreier seg om er måten Internet Explorer åpner tredjeparts programvare på. Det gjelder blant annet dokumenter skrevet for applikasjoner som Acrobat, Flash, Quicktime og Realplayer.

Eolas fikk i tillegg gjennomslag for at Microsoft må endre sin nettleser, slik at den ikke lenger åpner dokumenter som ikke er laget i Microsoft-format direkte. Det betyr i praksis at du på trykke «OK» hver gang du skal åpne en .pdf-fil eller en Flash-animasjon.

Mild panikk

Et slikt utfall ville bety at Microsofts konkurrenter, som norske Opera og åpen kode-prosjektet Mozilla, ville få bedre odds mot den altoverskyggende Internet Explorer. Disse nettleserne bruker ikke Eolas-patentet når de åpner tredjepartsdokumenter.

Annonse


Reklamebransjen og nettpublikasjonene har hittil tatt saken med ro, i den tro at den ville få en minnelig løsning. Men etter gårsdagens kjennelse i Chicago, der august-dommen blir stående, begynner panikken så smått å bre seg både internt i Microsoft og i nettbransjen.

Microsoft anker trolig

Men som de fleste saker av denne typen i det amerikanske rettsapparatet synes siste ord ikke å være sagt. Microsoft ventes å anke saken, og dermed kan den i siste instans komme til å havne i Høyesterett.

Micosoft har hele tiden hevdet at Eoloas-patentet er ugyldig, og at de er i sin fulle rett når de lar Internet Explorer åpne fremmede filer direkte.

Subsidiært argumenterer Microsoft med at dersom patentet likevel skulle vise seg å være gyldig, har ikke Microsoft forbrutt seg mot det.

Annonse