Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Tolkien vant domenestrid

Et kanadisk selskap registrerte domenet jrrtolkien.com. Det likte arvingene til forfatteren bak «Atter en konge» dårlig.

Atter en konge LOR
Den britiske forfatteren som for 50 år siden skrev «Ringenes herre»-trilogien, døde i 1973. I dag opplever han suksess som aldri før, med fulle hus på kinoene og stadig nye opplag av bøkene.

Kjendis-nettsted

Det kanadiske selskapet Alberta Hot Rods prøvde å utnytte suksessen ved å registrere domenet jrrtolkien.com. Når du kaller opp nettstedet, blir du dirigert videre til celebrity100.com, en portal med linker til Hollywood-sladder og kjendisnyheter. Øverst på hovedsiden ligger det for øvrig en norsk slanke-annonse…

Alberta Hot Rods har i følge nyhetsbyrået Reuters en lang rekke lignende saker på rullebladet, og er nærmest grossist i stjålne, celebre domenenavn. Blant de som har saksøkt dem – og vunnet – er Pierce Brosnan (James Bond), Pamela Anderson (Baywatch) og suksessforfatteren Michael Crichton (Jurassic Park).

WIPO-dom

Nå har også Tolkiens arvinger fått gjennomslag hos FNs opphavsrettsorganisasjonen WIPO (World Intellectual Proptery Organization).

I følge dommen fra organisasjonen har Alberta Hot Rods ingen rettigheter til domenenavnet, og plikter å tilbakeføre det til Tolkiens arvinger innen ti dager.

Stikkord: internett