Låst cd

Annonse


Platebransjen får svi for kopisperre

Låst cdPlateselskapene kan bli skyldig hundrevis av millioner ekstra til sine artister og låtskrivere, skulle man ikke komme til enighet.

Stridighetene dreier seg om de utallige kopibeskyttede CD-plater som de siste par årene har sirkulert på verdensmarkedet. En rekke opphavsrettsholdere mener de ikke får tilstrekkelig betalt for disse utgivelsene, skriver CNet News.

Dobbelt opp

Det har nemlig blitt vanlig å utstyre CD-utgivelser med et ekstra sett av alle låtene i form av komprimerte låter i dataformat, som for eksempel kan spilles i Windows Media Player eller andre utvalgt programvare. Dette gjøres for å sikre best mulig kompabilitet når hovedsporene på platen beskyttes mot kopiering – og dermed i enkelte tilfeller også mot avspilling.

Skulle opphavsrettsholderne få gjennomslag for sine krav, vil selv noen få øre i ekstra royalties for hver dupliserte låt på platene utgjøre betydelig pengesummer. For eksempel kan kopibeskyttelsesselskapet Macrovision, som bare er en av flere aktører på banen, melde om at de alene har utstyrt over 200 millioner CD-plater med slik beskyttelse for omtrent to milliarder låter.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse