Toshiba et1 hovedbilde

Annonse


UFO-projektor lander godt

Toshiba et1 er klar for det norske markedet i disse dager, og føyer seg til det stadig økende utvalget av projektorer for forbrukermarkedet – der du nå for langt mer for 10-15.000,- kroner enn noensinne.

Velkonstruert UFO

Rent designemssig er dette den mest praktiske og lettplasserbare projektoren vi har hatt inne for test noensinne. Bildet projiserer på vegg eller lerrett så nærme som 0.75 meter, og kan ved større avstander dekke billedflater på opptil 3 meter (diagonalt).

Selve maskinen hviler på en rund fot som gjør at den kan vris og vinkles akkurat slik du vil ha den, og kombinert med digital vinkelkompensering (keystone), lettvint zooming og mulighet for både takmontering og bakprojeksjon burde det være mulig å få til et fungerende hjemmekino-oppsett i de fleste rom.

Forøvrig er et1 utstyrt med separate VGA-inngang, RGB-komponenttilkoblinger og vanlig kompositt – altså standard utrustning for slike projektorer. Men i tillegg er et1 en av ytterst få lavbudsjett-modeller som lar deg koble til videoutstyr via SCART-kabel. Dette er utvilsomt svært nyttig for alle som har planer om å tilknytte spillkonsoller, videospillere eller annet utstyr, da SCART-kontakter er svært vanlig i forbrukerelektronikk her i landet.

Menysystem er intuitivt og oversikt, og en veldig gjennomtenkt og grei fjernkontroll med gode snarvei-knapper gjør at du lett finner frem til alle innstillinger uten unødig mange trykk.

Støynivået er behagelig lavt, og oppgitt til -28db.

Lys og bilde

Projeksjonsteknologien er av den gode gamle LCD-typen. Riktignok kan det være større fare for forringelse av fargegjengivelse på lang sikt med LCD (men først etter patologiske doser DVD-titting), men til filmbruk er det ikke nødvendigvis så fryktelig mye å vinne med nyere DLP (Digital Light Processing)-teknologi, slik som etterhvert har blitt standard i «business»-projektorer, da enkelte opplever visuelle fargeforstyrrelser (den såkalte «regnbue-effekten») med DLP.

Er du av de mer kresne på billedkvalitet vil du neppe finne full tilfredstillelse uten å gå opp et par prisklasser, men et1 leverer definitivt godkjent bildekvalitet i forhold til prisen. Blant annet skyldes dette en integrert Faroudja DCDi video-skalerer, som dobler antallet linjer under fremvisning og dermed gir skarpere bilde.

Toshiba et1

Kontrastnivået oppgis til 600:1, og 130w-lyspæren som følger med har en oppgitt levetid i økonomi-modus på 3000 timer. Før den tid er utløpt bør en erstatter skaffes for omlag 2.400,- kroner.

Der et1 derimot ikke helt scorer full pott er på PC-tilknytningsmulighetene, da maskinen kun støtter XGA-oppløsning via komprimering. Dette betyr at du ikke vil få særlig godt utbytte av å kjøre skjermbilder eller PC-spill på høyere oppløsning enn 800 x 600. Men nå er det riktignok filmtitting og og ikke Powerpoint-presentasjoner som er hovedpoenget med en slik projektor, så vi velger å ikke la dette veie så veldig negativt inn i vurderingen.

Tommelen opp

Vi nøler likefremt ikke med å anbefale Toshiba et1 som et veldig godt valg for alle som vurderer et rimelig alternativ til 32″ widescreen-TV i kjellerstua eller gutterommet.

Annonse


Annonse