Tim Berners-Lee

Annonse


WWW-pappa adles

Tim Berners-LeeNår du skriver www.itavisen.no i adresselinjen i nettleseren, har du for en stor del Tim Berners-Lee å takke for at ITavisen.no kommer fram på skjermen din.

Startet W3C

Internett har eksistert i snart 40 år, og har vært i bruk siden tidlig på 1970-tallet.

Men det var Berners-Lee som la grunnlaget for det vi dag kjenner som World Wide Web eller verdensveven – for bare litt under ti år siden. I 1994 startet han The World Wide Web Consortium (W3C), en institusjon som har som oppgave å standardisere verdensveven, slik at alle datamaskiner kunne lese informasjonen som ligger der.

Sparket ut fra Oxford

Berners-Lee, som arbeidet ved det sveitsiske CERN-instituttet da han utviklet lenke- og navnesystemet på nettet mot slutten av 1980-tallet, er i dag bosatt i USA. Da han i sin ungdom var student ved Oxford-universitetet i hjemlandet Storbritannia, ble han sammen med kjæresten sin sparket ut for å ha brukt universitetets datamaskin til hacking.

Beskjeden mann

Nå kan han snart smykke seg med en av de høyeste utmerkelsene fra det britiske kongehuset – Knight Commander of the Order of the British Empire. Den offisielle utnevnelsen skjer neste uke.

Berner-Lee er kjent som en svært beskjeden mann. Det gjenspeiler seg også i pressemeldingen W3C har sendt ut for anledningen.

– Universell tilgang viktigst

– Dette er en ære som gjelder hele webutviklermiljøet og de utviklerne og oppfinnerne som gjorde nettet mulig, sier han.

Den snart nyslåtte ridderen synes det viktigste er at alle kan bruke nettet – uten å måtte betale lisens til en eller flere kommersielle eiere.

Annonse


Annonse