1GB SD

Annonse


SD større enn CF

1GB SDTallene gjelder USA, og det er ennå for tidlig å si om utviklingen er tilsvarende i Europa eller Norge. Men det kan være ting som tyder på det. SD-standarden har i det siste vunnet innpass i en nye rekke produkter – i tillegg til svært mange digitalkameraer.

Innpass i Japan

Vi har sett SD-kort i alt fra TV-apparater til harddiskbaserte TV-opptakere. De fleste store, japanske produsentene av forbrukerlekekronikk (minus Sony, som satser på sin egen Memory Stick) har lisens på SD.

I motsetning til CF-kort har SD en spesiell type sikring som skal hindre at lyd- og bildemateriale og programvare skal kunne kopieres videre fra kortene. Sikringen heter CPRM (Content Protection for Recordable Media).

Kopisikring alle vegne

CPRM er også implementert i SCSI-standarden for overføring av data til og fra harddisker, men er ikke innført i den langt vanligere IDE-standarden, som de fleste PC-er bruker.

På sikt regner mange med at alt minne – også harddisker – vil bli kopibeskyttet av CPRM eller lignende teknologier.

CF fortsatt billigst

CF-kort koster også langt mindre enn SD, og er fremdeles markedets billigste minnekort regnet i bytes pr. krone. Eksempelvis koster et 512 MB SD-kort rundt 2000 kroner, mens et tilsvarende CF-kort bare koster deg halvparten.

CF-kort har også høyere kapasitet enn SD-kort. Mens de største SD-kortene i salg nå er på 512 MB (1 GB er på vei), kan du få CF-kort med over 2 GB minne. I tillegg finnes det små harddisker (Microsodrive) i CF-format med opptil 4 GB kapasitet.

Fem typer kort

I følge The Register er fordelingen regnet i salg mellom de mest utbredte korttypene i USA i oktober 30 prosent SD, 28,8 prosent CF og 22 prosent Memory Stick. CF er likevel suverent størst når det gjelder utbredelse, både i USA og på verdensbasis.

SD-kortene er bygget på MMC (MultiMediaCard), som er utviklet av Toshiba, Panasonic og Sandisk. I tillegg til CF og Memory Stick finnes også XD og Smart Media.

En grei forklaring på de ulike korttypene finner du HER.

Annonse


Annonse