nedlasting

Annonse


Microsoft vil kopisikre fildeling

nedlastingMicrosoft og Universal Music er i følge nyhetsbyrået Reuters to av flere medlemmer i Content Reference Forum (CRF). Gruppa skal utvikle en standard som gjør fildeling mer attraktivt for kommersielle aktører, samt blokkerer for piratvirksomhet.

Via linker

Nylig offentliggjorde gruppa de tekniske spesifikasjonene for standarden.

Disse går kort fortalt ut på at brukerne ikke deler filer direkte, men via linker på nettet. Disse linkene, som i spesifikasjonene blir kalt «innholdsreferanser», kan bare brukes dersom det foreligger en avtale mellom den som laster ned og den som har en unik nøkkel til filen som ligger bak.

I praksis vil denne nøkkelinnehaveren være et plateselskap.

CRF-gruppa hevder at systemet vil kunne brukes på eksisterende fildelingsnettverk uten å gjøre store endringer. Samtidig vil det være enkelt å kombinere med betalingsløsninger.

Gulrot

Systemer som begrenser flyten av musikk har neppe stor tiltrekningskraft på fildelere. Men CRF har også en gulrot: Det søker automatisk opp alternative filformater på nettet av en gitt fil,

Om du for eksempel ønsker å laste ned «Hey Ya» med Outkast, og den bare foreligger i AAC, finner CRF-systemet automatisk en MP3 eller WMA-versjon som du kan spille med din program- og maskinvare.

I tillegg til Microsoft og Universal er blant andre Macrovision, ARM og VeriSign med i CRF. Dette er viktige aktører innen henholdsvis kopisikring, prosessorer for bærbart utstyr og omsetning av domenenavn.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse