Foto: Per Ervland

Annonse


Lomma full av musikk

Foto: Per Ervland

Ingen moderne teknonauter bør bli tatt på fersken i dag uten minst én eller annen form for digital musikkdings i lomma.

Vi har valgt ut fire harddiskbaserte spillere, der du går opp et hakk i størrelse mot flere titalls ganger økt lagringskapasitet, og fire av de hippeste knøttsmå flashminne-spillere. Noen sentrale spørsmål det kan være lurt å stille seg før man handler en digital jukebox:

 • Hvor stor lagringsplass trenger jeg?
  Husk at de aller minste spillerne bare har plass til en håndfull album. Har du harddisken full av MP3-filer bør du vurdere en harddiskbasert variant, der du får plass til tusenvis av låter.

  Annonse


 • Er størrelsen viktig?
  Skal du gå med spilleren din i bukselomma er det viktig å ikke ha en stor og klumpet modell. Er det håndveska eller ryggsekken som blir spillerens hjem, kan du gi blaffen i størrelsen og heller vurdere funksjonaliteten.

 • Trenger du opptaksmuligheter?
  Mange produkter skryter av å kunne ta opp på direkten og kode til MP3 eller WMA fra alskens lydkilder, og flere har diktafonmuligheter. Suverent…men bare hvis du tror du kommer til å bruke det.

 • Hva med radio?
  Radio kan være svært en svært velkommen ekstrafunksjon, men er nok også med på å øke både pris og størrelse på spilleren.

 • Vurder batteriløsningen
  Noen MP3-spillere bruker oppladbare interne batterier, andre kan du skifte ut, og noen bruker standard AA- eller AAA-batterier. Kan de lades via USB- eller Firewire-kabelen? Hvor mange timer spilletid har man å gå på?

 • Knuger du fortsatt på CD-er?
  Ønsker du fremdeles drasse med deg CD-plater hvorhen du går, finnes det et rikelig utvalg bærbare CD-spillere som kan lese både vanlige plater og MP3-filer brent til CD. Vi har derimot ikke testet noen av disse i denne omgang.

Oversikt

Du kan her klikke deg direkte til vår omtale av hver enkelt av fremviserne nedenfor, eller simpelthen bare fortsette å bla nedover siden for å se alle sammen.

iRiver iHP-120 iRiver iFP-395T
Apple iPod Nextway NMP-312A
Creative Jukebox Zen NX Creative Rhomba
Asono Jukebox HD500 Asono EMP-Z

Du får mer utav spilleren din med et skikkelig headsett.

* Alle priser inkl. mva.

TIPS: God lyd er ikke først og fremst et spørsmål om kvalitet i selve spilleren – minst like viktig er det med gode høyttalerne. Samtlige spillere på test her leveres med øreplugger der du sjelden får fullt utbytte av lyden. Er du det minste HiFi-bevisst anbefaler vi på det sterkeste at du skroter det medfølgende utstyret til fordel for et par skikkelige hodetelefoner. Et sikkerstikk er eksempelvis Koss PortaPro, som gir flott lyd med skikkelig basstrykk for 500-600 kroner uten å veie flere kilo.


iRiver iHP-120
Lagring: 20 GB (10 GB også tilgjengelig) Pris: ca. 4.995,-

iRivers harddisk-spiller leverer imponerende funksjonalitet i et relativt stilig design, som nesten er like liten som Apples iPod. Støtter både MP3, WMA, ASF, WAV og Ogg Vorbis (!), og kommuniserer med PC via USB 2.0.

Batterlevetide på de oppladbare batteriene er opp til 16 timer – dobbelt så mye som iPod. Bonus for stor skjerm, FM-radio, diktafon, MP3-opptak, og optiske inn- og utganger.

Hadde det bare ikke vært for prislappen…

Leverandør: Komplett Data Tilbake til oversikt


Apple iPod
Lagring: 20 GB (10 GB og 40GB også tilgjengelig) Pris: ca. 3.790,-

Masse tilleggsutstyr er tilgjengelig for Apples legendariske iPod, men rett utav esken gjør den ikke stort mer enn å spille musikk. Det gjør den riktignok ekstremt bra, med god lyd, og et lettanvendt meny- og playlist-system servert på en stor skjerm med en simpel eleganse som setter konkurrentene til side. Har også et par simple spill og begrenset news/kalender-funksjonalitet.

Dette er minste og desidert lekreste av harddiskspillerne der ute(og den eneste uten WMA-støtte), men så desidert ikke den billigste. Vær oppmerksom på batterilevetiden, som er på beskjedne 8 timer.

Tilgjengelig for både Windows og Mac, Firewire eller USB 2.0.

Leverandør: Apple Tilbake til oversikt


Creative Nomad Jukebox Zen NX
Lagring: 30 GB (60GB også tilgjengelig) Pris: ca. 2.995,-

Creatives nye Zen NX er en relativt stor kladd av en spiller, og passer desidert ikke i bukselomma. Derimot får du mange gigabyte for pengene, og et lettnavigert menysystem.

Har et par fiffige småfunksjoner som skreddersybar skjermsparer og «sovne»-tidsfunksjon, men Zen NX er ellers fri for distraksjoner som radio eller opptaksmuligheter.

Det oppladbare batteriet spiller i opptil 14 timer, og kan skiftes ut på egenhånd.

Leverandør: Komplett Data Tilbake til oversikt


iRiver iFP-395T
Lagring: 512 MB Pris: ca. 3.300,-

iRiver har et ganske bredt utvalg av spillere med forskjellig opsjoner og lagringskapasitet på markedet, deriblant iFP.395T – en lett, svært hendig og liten lommespiller med karslige 512 megabyte, opptaksmuligheter, innebygd mikrofon, og FM-radio.

Batterilevetiden er på opptil 24 timer med et standard AA-batteri. Spiller av WMA, MP3 og ASF.

Menynavigering, funksjoner og skjerm er av høy kvalitet, og lyden er god – men vi synes likevel spilleren er en smule overpriset.

Leverandør: Komplett Data Tilbake til oversikt


Nextway NMP-312A
Lagring: 256 MB (128 MB også tilgjengelig) Pris: ca. 1.990,-

Ikke stort større enn et kredittkort, men likevel utstyrt med diktafon, MP3-opptak, og FM-radio. NMP-312A støtter også WMA (Microsofts Windows Media Audio), og lader batteriene gjennom USB-kabalen – såfremt du er koblet til en PC (Mac støttes ikke).

Særlig spesielt for denne spilleren er innebygd høyttaler, som naturligvis er fullstendig blottet for bass – men kan likevel være kjekt hvis du for eksempel vil høre på radio uten å bruke øretelefoner.

Leverandør: Enea Tilbake til oversikt


Creative Rhomba
Lagring: 256 MB (128 MB også tilgjengelig) Pris: ca. 1.850,-

Rhomba er den desidert lekreste av Creatives små MP3-spillere, men har ikke fordelen til sin kollega MuVO – som kan kobles rett i USB-kontakten uten kabel.

Til gjengjeld får du opptaksmuligheter, FM radio, diktafon og EAX-effekter – der du blant annet kan endre avspillingshastighet på musikken.

Leverandør: Komplett Data
Tilbake til oversikt


Asono Jukebox HD500
Lagring: 20 GB (40 GBogså tilgjengelig) Pris: ca. 2.699,-

Dette er den største, tyngste og mest klumpete spilleren på test – og dermed også den minst attraktive fra et mobilitetsperspektiv.

Det du ofrer i komfort får du riktignok igjen for i funksjonalitet og pris.

Opptaksmuligheter, FM-radio, diktafon og hele 20 timers batterilevetid gjør dette til en fleksibel arbeidshest.

Leverandør: Asono Tilbake til oversikt


Asono EMP-Z
Lagring: 256 MB (128 MB også tilgjengelig) Pris: ca. 1.499,-

Dette er så vidt vi kan skjønne de minste MP3-spilleren på markedet, og er like mye høyteknologisk smykke (fås i grønn og rosa!) som digital jukebox. Ingen skjerm, ingen fancy funksjoner, ingen spoling i låtene – men helt ok lydkvalitet.

Det kan fort bli mye kabler når både øreplugg-kabler og selve spilleren henger rundt halsen din, men EMP-Z ha løst det hele på en relativt elegant måte ved å integrere ørepluggene i halsbåndet.

Andre headsett kan også benyttes ved hjelp av en overgang. Batterilevetiden er på ca. 8 timer, og lading skjer via USB-kabelen ved tilkobling til PC.

Leverandør: Asono Tilbake til oversikt

Annonse