virus orm lite bilde

Annonse


2004 blir orme-år

virus orm lite bildeI tillegg kan vi vente oss flere Blaster-lignende ormer som angriper datamaskiner uten å bruke e-post. Den økende tendensen med at spammere og virusforfatter samarbeider kan også forventes å fortsette inn i neste år, skriver the Register.

Beviser for slikt samarbeid fikk vi med Sobig og Mimail, hevder Sophos, et engelsk antivirus- og sikkerhetsselskap.

Et lite lyspunkt oppe i det hele – det er ikke ventet at mobilvirus vil skape vesentlige problemer i 2004.

Sobig-F på topp

Viruset Sobig-F ga selskapet mest å gjøre i 2003, viser Sophos egen ti på topp-liste. Hver femte henvendelse til support dreide seg om dette viruset. På andreplass ligger Blaster, som hadde til hensikt å ta ned en Microsoftserver. Denne ormen var bakgrunn for 15 prosent av alle support-henvendelser til Sophos.

På foreløpig tredjeplass ligger Nachi-ormen. Dette viruset utgir seg for å være en patch som skal fikse problemene forårsaket av Blaster, og står til nå i år for åtte prosent av henvendelsene til Sophos support.

Bare Microsoft

Samtlige virus på topp 10-listen har angrepet Microsoft PC-er. Men også brukere av andre operativsystemer fikk kjenne problemene på kroppen.
– Sobig-F produserte så mye e-post at det ble et problem også for Mac- og Unix-maskiner, selv om disse maskinene ikke kunne bli smittet av viruset, sier virusekspert Graham Cluley i Sophos.

Søppelvirus

En av årsakene til at vi kan vente oss flere ormer er samarbeidet mellom spammere og virusforfattere. Ved å utnytte sikkerhetshull i Windows kan virusforfatterne skrive kode som gjør maskinen din om til en leveringssentral for søppelpost. Tre av ti slike meldinger sendes i dag fra infiserte maskiner, hevder Sophos.

Annonse


Annonse