Annonse


Kina med egen WiFi-standard

I sommer forkynte kinesiske elektronikkprodusenter og myndigheter at de ikke lenger ville betale lisens til amerikanske, japanske og europeiske patentinnehavere på DVD. Dermed innfører de EVD, en ny standard som er bakoverkompatibel med dagens DVD-standard.

WAPI-påbud

Nå gjør de i følge Cnet Asia det samme med Wifi, eller 802.11x som standarden også kalles. Mens 802.11x-familien har bestemt seg for sikkerhetsstandarden WPA (Wi-Fi Protected Access) i 802.11i, kaller Kina sin standard for WAPI (Wired Authentication and Privacy Infrastructure).

Og ikke nok med det. Kineserne forbyr i samme slengen alt utstyr som ikke bruker WAPI, noe som effektivt stenger ute alle andre enn kinesiske produsenter av trådløst nettverksutstyr.

Ingen utenlandske produsenter av slikt utstyr har planer om å implementere den nye kinesiske standarden, som nærmest kommer som lyn fra klar himmel.

Flere grep

Fra før av har kineserne innført forbud mot utenlandsk programvare innen offentlig virksomhet (som har en videre definisjon i Kina enn i mange andre land). Det vil i praksis si programvare basert på åpen, avgiftsfri kildekode.

I tillegg har de en egen mobilstandard som Motorola og andre produsenter av mobiltelefoner nå vrir hodene sidene for å følge.

Kinesisk elektronikkindustri tar også relativt lett på de hindringer som japanske, koreanske og europeiske produsenter stort sett lojalt følger. Det være seg filmsoner, kopibeskyttelse og støtte for formater som er vanlig innen piratkopiering og nedlasting av film og musikk fra nettet.

Frykter billig-invasjon

Siden folket jo vil ha MP3, divX og filmer kjøpt direkte fra USA, frykter underholdningsbransjen og den ikke-kinesiske elektronikkindustrien at kineserne vil ta stadig større markedsandeler fra dem.

Produsentene av trådløst utstyr har god grunn til å frykte det samme. Det er åpenbart at kineserne ønsker å eksportere trådløst billigutstyr med WAPI-standarden, som de i motsetning til WPA ikke må betale lisens for.

Annonse


Annonse