Foto: Martin Sivertsen

Annonse


På’n igjen for DVD-Jon

Foto: Martin Sivertsen7. januar i år ble Jon Lech Johanson frikjent på alle punkter av Oslo Tingrett fra saken som Økokrim har ført mot ham.

Nå tas den samme saken opp igjen til anking i Borgarting Lagmannsrett tirsdag 2. desember, og igjen står Johansen tiltalt «for ved å ha brutt en beskyttelse eller på lignende måte uberettiget skaffet seg adgang til data som er lagret eller som overføres ved elektroniske eller andre tekniske midler og ved å ha voldt skade ved erverv eller bruk av slik uberettiget kunnskap eller å ha medvirket til dette.» (straffelovens paragraf 145).

– Dette er den samme saken, som føres på nøyaktig samme lovgrunnlag. Ellers har jeg ingen kommentar i forhold til hovedforhandlingene, sier aktor Inger Marie Sunde, statsadvokat i Økokrim.

(En kjapp gjennomgang om hva DVD-saken handler om finner du HER)

Økokrims førsteadvokat Inger Marie Sunde la i fjor ned påstand om 90 dagers betinget fengsel pluss to års prøvetid og saksomkostninger for Johansen.

Åtte dagers prosess

Økokrim gjør seg klar til hele åtte dager i retten – med flere vitneavhør og grundigere bevisgjennomgang enn sist. Derimot anser forsvaret det som lite sannsynlig at dette vil resultere i nye viktige argumenter.

– Økokrim har ikke varslet nye bevis eller argumenter i saken, så det ville være overraskende om det kommer noe virkelig nytt inn i bildet, sier Johansens advokat Halvor Manshaus til ITavisen.no.

Saken føres denne gang i norges største ankedomstol for syv dommere; tre fagdommere, to eksperter (én akademsik, én fra næringslivet) og to meddommere.

– Jeg regner med frikjennelse på alle punkter, sier Manshaus.

– De har plaget ham vel lenge

Johansen har vært i rampelyset siden Økokrim gikk til aksjon mot Jon og hans far Per Johansen i deres hjem utenfor Larvik, like over nyttår i 2000. Forrige gjorde DVD-Jon seg bemerket ved å lansere kildekoden til et program som kan brukes til å knekke kopibeskyttet QuickTime-filer på sin weblog, som bærer tittelen «So Sue Me».

– Det er naturlig at Jon reagerer. Han føler at denne saken har pågått vel lenge. Økokrim har gått veldig hardt ut mot ham, og det er helt utrolig at de kan holde dette gående så lenge som de har gjort. De har plaget ham med denne saken siden han var 15 år, sier Manshaus om 19-åringens siste provokasjon til musikk- og filmbransjen.

Johansen konferer med sin forsvarer Halvor Manshaus under rettsaken i Oslo Tingrett i desember i fjor

Annonse


Annonse