Annonse


Action i tegneserieruter

XIII (‘Thirteen’) er spillet basert på den franske tegneserien av samme navn. Men slapp av – det er ingen forutsetning å ha kjennskap til opphavet for å spille.

Ikke bare er XIII basert på en tegneserie, men det hele er også designet og konstruert slik at det føles som om du er midt i seriestripene når du spiller.

Grafisk fulltreffer

Svært virkningsfull bruk av såkalt cellshading-teknologi gjør at grafikken får et helt unikt særpreg, samt oppfinnsome innskudd av ekstra tegneserieruter i skjermbildet (inkl. nærbilder som popper opp når du på blodig vis kaster kniver eller sender armbrøst-bolter mellom øynene på dine fiender), gjør opplevelsen – i det minste på overflaten – garantert ulikt alt annet du har spilt.

Lyder er ofte også akkompagnert av grafiske elementer, slik at du for eksempel ser lyden av fottrinn gjennom vegger og rundt hjørner. «Tap tap tap».

Når musikken i tillegg består av ekstremt fet groovejazz er det vanskelig å ikke la seg rive litt med.

Lite annet å by på

Men dessverre ender også begeistringen der. Man får lyst til å spille videre, men først og fremst fordi man gjerne vil se mer spennende tegneserie-effekter, ikke fordi det hele er spesielt utfordrende eller engasjerende på andre måter.

Det er nemlig ikke til å stikke under en stol at XIII lider av platte og lineære brett, råtten AI (kunstig intelligens) hos fiendene, og få spillmessige elementer utover grafikken som vil appelere til et publikum som så til de grader blir nedlesset med førstepersons skytespill (FPS) i alle mulige varianter.

Skjermbilde fra spillet XIII (bildene er fra PC-versjonen, spillet er også tilgjengelig på PS2, Xbox og Gamecube).

KLIKK HER FOR FLERE BILDER

Nettspilling er da noe….

I sin egenskap av å være en actionskyter med unikt grafiskt og fortellermessig uttrykk er det kanskje betimelig å sammenligne XIII med Max Payne 2, men vi kan ikke annet enn konstatere at sistnevnte fungerer et par hakk bedre på så og si alle punkter – både action, story og grafikk.

Men XIII har i hvert fall multiplayer-muligheter på nett, og DET er mer enn Max noensinne har kunnet skryte av…

Annonse


Annonse