Kameratest 3

Annonse


TEST: Kameraer under 5000 kroner

Kameratest 3I denne testen har vi tatt for oss 15 kameraer i prisklassen 2100 til 4750 kroner. I mange tilfeller har det vært nesten dødt løp, men vi har likevel klart å kåre to klare vinnere: En som er best i test (Kodak Easyshare DX6490) og en som gir best valuta for pengene. (Sony Cybershot DSC-P72).

Vi har rangert kameraene fra 1 til 15. Det betyr ikke nødvendigvis at kamera nummer 1 er det beste for deg, og at kamera nr. 15 er det dårligste. Vi har veid pris mot kvalitet og brukervennlighet, men som alltid er det brukeren selv som må vurdere hvilket kamera som er mest hensiktsmessig.

I parentes står poengsummen, der 6 er best.

Ved å klikke på linkene kommer du til hver enkelt test.

En av fordelene med å fotografere digitalt er at du raskt kan kontrollere om resultatet ble slik du hadde tenkt deg. Her følger en oversikt du bør lese før du vurderer hvilket kamera du bør satse på:

Egenskaper:

Et digitalkamera koster langt mer enn et filmbasert apparat. Derfor er det viktig å definere hva du skal bruke det til. Ivrige amatørfotografer vil gjerne ha et kamera med mulighet for manuelle tilpasninger. For de fleste andre er det viktigste å få gode resultater uten å måtte kunne noe om brennvidder og dybdeskarphet.

Oppløsning:

Kameraene i vår test har fra 3 til 5.1 megapixler oppløsning. 3 megapixler vil for de fleste være tilstrekkelig, men skal du etterbehandle bildene dine, skrive ut store kopier eller forstørre elementer i bildet vil du trenge mer informasjon i bildefilen. Flere pixler (bildepunkter) gir større valgmulighet.

Batterier:

Det kan være lurt å ha valgt et kamera som kan bruke standard AA-batterier, som du får kjøpt nesten over alt. Kameraene kan også bruke oppladbare AA-batterier, selv om dette ikke alltid følger med.

Fukt:

Digitalkameraer er fulle av elektronikk og liker verken fukt eller smuss. Et lite sandkorn kan ødelegge mye. Et par av kameraene vi har testet er ment å tåle regnsprut, men skal du fotografere under vann må du ha spesialutstyr.

Blits:

Alle modellene har innbygd blits. Ingen har feste til ekstern blits (blits-sko). Blitsen bør ha best mulig rekkevidde, samtidig som den må være justert etter kameraets fokusområde. Blitsen må med andre ord lyse svakere når du tar nærbilder – slik at du unngår hvite ansikter.

Zoom:

Enkelte produsenter merker kameraene sine med svært høye zoom-verdier. Men det er bare den optiske zoomen som er interessant. Digitalzoom betyr at du forstørrer hvert enkelt bildepunkt, og resultatet blir dårligere oppløsning.

Minne:

Kameraer i denne prisklassen leveres med fra 11 til 32 MB minne. Det er altfor lite. Type minnekort betyr ingenting for kvaliteten, men prismessig er det forskjeller. I dag er xD dyrest, mens Compact Flash er billigst. Kjøp så stort som du mener du har råd til, helst ikke mindre enn 128 MB.

Optikk:

I tillegg til zoom må det ha god vidvinkel. Skal du for eksempel ta et bilde under julemiddagen, er det viktig at alle gjestene kommer med. Med dårlig vidvinkel må du gå lenger unna for å få alt med. Svak optikk vil gi større forvrengning (tønneform) på bildet ved vidvinkelfotografering. Som en hovedregel vil kameraer i denne klassen ha bedre optikk jo større linsen er.

Videofunksjon:

Alle i testen har videofunksjon, og enkelte kan gjøre opptak med hele 30 bilder i sekundet og 640×480 punkter. Det gjør at du kan vise bilder på TV uten at bevegelsene blir ujevne. Men ingen av disse modellene kan måle seg med selv de billigste videokameraene når det gjelder videokvalitet.

Annonse


Annonse