Annonse


Krig om DVD-«screenere»

Motion Pictures Association of America (MPAA) la tidligere i høst ned forbud mot utsending av «Screener»-kopier på DVD av nye filmer.

Dette faller dårlig i smak hos de små filmselskapene, som nå samlet går til sak mot bransjeorganisasjonen, kan The Guardian rapportere.

Piratfrykt

MPAA ønsker nemlig å unngå at screener-DVDene, som hvert år sendes ut i tusenvis av eksemplarer til for eksempel jurymedlemmer i prisutdelinger, ender opp på nettet som høykvalitets piratkopier.

Annonse


Praksisen med DVD-utsendelser er særlig nyttig for mindre og uavhengige filmselskaper, som ikke har de samme mulighetene for å sette opp kinovisninger som de store studioene.

Riktignok gjorde MPAA et unntak på regelen da de forrige måned tillot utsendinger av DVD-plater til 5,600 Oscar-stemmere, men jurymedlememr i andre kåringer – for eksempel Golden Globes og Screen Actors Guild – blir nødt til å se filmene på kino eller på spesielt oppsette visninger.

– Monopolisering!

Talking Wall Pictures, Sandcastle 5 Productions, Salty Features og 11 andre mindre filmselskaper sier at når muligheten for å håndtere forhåndsvisninger av filmene som DVD-utsendinger forsvinner, vil resultatet bli færre, dårligere og dyrere filmer for forbrukerne.

De uavhengige filmselskapene hevder at MPAAs beslutning er ledd i en monopolisering av filmindustrien, og det forlanges at Screener-forbudet oppheves og kjennes ulovlig. Krav om oppreisining på 170 millioner kroner er også del av søksmålet.

Selskapene sier de føler seg tvunget til å akseptere MPAAs beslutninger, siden alternativet er å bli ekskludert fra over 80 prosent av distribusjonsmarkedet.

Annonse