Toshiba Satellite 5200

Annonse


Bærbart blir dyrere

Toshiba Satellite 5200 og

I juni skrev ITavisen at bærbarprisen var på et historisk lavmål. «Løp og kjøp», sa vi den gang.

— Det var nok et riktig råd, sier markedssjef Ingeborg Flønes i HP Norge.

Fortsatt hard konkurranse

Siden sommeren har prisene på de billigste maskinene til rundt 8.000 kroner steget med mellom tre og fem prosent.

Salgsveksten kom raskere og sterkere enn antatt. Etterspørselen har vært større enn tilbudet. Komponentprodusentene holder nå på å ta igjen det tapte.

Flønes tror prisene fortsatt kan gå litt opp, men det blir ikke noen ny dyrtid.

— Konkurransen der ute er for hard, sier hun.

I korte kampanjeperioder har HP solgt bærbare PC-er med tap. Flønes hevder at de generelt tjener penger på sine maskiner, men vil ikke si hvor mye.

— God kvalitet, introduksjon i forbrukermarkedet i februar og gode partnere som Elkjøp, Expert og Telehuset forklarer vår suksess i Norge, sier Flønes.

Norsk laptop-boom

I tredje kvartal økte det norske laptop-salget med over 50 prosent. Mer enn hver tredje solgte norske datamaskin er nå mobil. Veksten fortsetter neste år, viser ferske tall fra det svenske analysebyrået IT Reserarch.

— Norge stiller i en klasse for seg, sier analytiker David Larsson i byrået.

Men kvartalstallene fra IT Research stemmer ikke helt overens med tallene fra IDC. De registrerte en dansk laptop-boom på hele 52 prosent, mot 43 prosent i Norge. Uansett om byråenes tall spriker, så er salgsøkningen formidabel.

Normalt topper salget seg i tredje kvartal. Årsaken er skole- og universitetsstart og etterslep etter bestillinger fra før sommeren. Det blir også salgsvekst i fjerde kvartal, men noe slakere.

— Prognosere for 2004 er imidlertid meget lovende, sier Larsson.

Svekkede marginer

Daglig leder Erik Janssen i Acer Norge sier at salget så langt i året generelt, og i tredje kvartal spesielt har vært rekordhøyt. Men det har gått på bekostning av marginene.

Fra første til tredje kvartal har vi registrert en nedgang i våre resultatmarginer på mellom fire og fem prosent, sier Janssen som hevder at marginene på alle områder fortsatt positive.

Acers omsetning blir nesten doblet fra 130 millioner kroner i fjor til 210 millioner kroner i år. Marginskvisen fører til at det blir samme overskudd i år som i fjor med ti millioner kroner.

Alt øker

I følge IT Research gikk salget av bærbare og stasjonære pc’er og servere opp med nitten prosent til 160.500 enheter i tredje kvartal. 35 prosent, eller over 65.000 enheter, var bærbare.

I Norge blir Acer fortsatt slått av Dell og Fujitsu Siemens. Årsaken, er at Acer ikke har gått tungt inn i privatmarkedet, hevder Janssen.

Den store taperen er den tidligere markedslederen Toshiba. De har hatt tekniske problemer, men har hellerikke villet delta i priskrigen.

HP på sin side har i perioder dumpet laptoper med tap. Acer har ikke gjort det samme, hevder Janssen.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse