Tidsreise klokke

Annonse


Ingen vet hva klokka er

Tidsreise klokkeDu kunne kanskje ha sovet et par nanosekunder ekstra i dag morres, avhengig av hvilket verdensur du velger å gå etter.

Det er nemlig flere forskjellige måter å måle absolutt «korrekt» tid på, å de lærde strides med å avgjøre hvilken av de som er å foretrekke.

Coordinated Universal Time (UTC), blander for eksempel atomtid – der 2 sekund er 9.192.631.770 svingninger av et cesiumatom – med

Skuddsekundet

Men UTC-standarden, adoptert og opprettholdt av International Bureau of Weights and Measures, har problemer med å henge med i svingene fordi jordens rotasjon er i ferd med å sakte ned.

Slikt blir det «skuddsekund» av; Bureauet ser seg innimellom nødt til å annonsere telleing av 23:59:59 to ganger, noe som stikker kjepper i hjulene for telecomindustrien og andre områder der det er ekstremt viktig å holde nøyaktig telling.

De interne atomklokkene i GPS-satellitter, for eksempel, ligger 13 sekunder (sic) foran UTC. Den kommende europeiske motparten Galileo vil trolig vike fra international atomtid med 33 nanosekunder, skriver Wired News.

– Folk sier dette bare er en ulykke som venter på å inntreffe, advarer Dennis McCarthy i US Naval Observatory’s Directorate of Time.

Annonse


Annonse