Canon Multifunk MP

Annonse


Alt-i-ett-maskiner for alle

Canon Multifunk MP

Er man ute etter kontormaskiner er mulighetene mange, og mye er naturligvis avhengig hvilke behov og hvor stor lommebok man har. En produktkategori som har sett en særlig oppblomstring den siste tiden er såkalte multifunksjonskrivere, som samler alle de viktigste funksjonene i ett produkt.

Fordelen ved å samle funksjonene i ett produkt er opplagte.Innkjøpsprisen er som regel lavere enn å handle tilsvarende enkeltprodukter hver for seg, og plassbesparingen kan være enorm. Man skal betale lite for kvadratmeteren for å ikke se nytten av å ha fax, kopimaskin, scanner og skriver i en boks. Med én kabel.

– Markedet for blekkbaserte multifunksjonsprodukter har virkelig skutt fart de siste 1 og 1/2 årene, og vi ser en stadig økende etterspørsel, sier produktsjef Hege Kolberg ved Canon, en av markedslederne innen skrivere og kontorapparater.

Mange lar seg friste av hvor mye maskin du får for pengene med en multifunksjonsskriver, selv om de i utgangspunktet bare er ute etter en ny fax eller scanner.

Multifunksjonsskriver er attraktive for små bedrifter men også for ordinære forbrukere og hjemmekontorister. Fargeutskrift på fotopapir er en svært hyggelig bonus, og det eksplosive markedet for digitalfotograferingen gjør multifunksjonelle blekkskrivere attraktive for enhver.

– Før var multifunksjonsmaskiner betydeligere dårligere enn summen av enkeltproduktene, men nå ser ting annerledes ut. For eksempel ligger skriverteknologien i våre multimaskiner nå bare et par måneder etter de frittstående skriverne, sier Koblerg til ITavisen.no.

Canon forespeiler at markedet for multifunksjonsapparater vil ha en årlig vekst på 30 prosent fram mot 2006.

BLEKK ELLER LASER?

Et økonomisk spørsmål De fleste blekkskriverprodusenter selger maskinene sine med liten eller negativ fortjeneste, og regner med å dekke inn tapet ved å selge store mengder papir, blekkpatroner og tilbehør.

– Det er i blekk pengene ligger. Når du først får en fargeskriver ut påmarkedet, så vil det bli brukt penger, sier Per Even Bjørketvedt i Xerox.

Xerox retter seg mot kunder med litt «tyngre» behov, og har derfor valgt å holde seg unna blekkskriverne.

Hvis du mener å ha behov for å skrive ut, kopiere og fakse hundrevis av ganger daglig, bør du vurdere å gjøre det samme.

Et økonomisk spørsmål

Multifunksjonelle laserskrivere – i det minste i prisklassen under ti tusen kroner – kan riktignok ikke by på fargekopier og fotoutskrift på glanset papir, men er i steden som økonomiske og utholdende arbeidshester å regne.

Lasermodellene er adskillige tusenlapper dyrere enn sine blekk-kolleger, men det kan være minst like mange tusener å spare inn på forbruksmateriell i det lange løp.

Utskriftskostnaden for hvert ark er betydelig lavere for laserskrivere enn med blekk, og du slipper problemet med blekkpatroner som tørker ut etter noen ukers eller måneders inaktivitet.

Laserskrivere jobber også betydelig raskere enn blekkvariantene, og bør nok generelt foretrekkes hvis du føler kopi- og faxbehovet er av industrielle dimensjoner.

FIRE BLEKKMODELLER PÅ TEST

Vi tok kontakt med markedslederne på blekkbaserte multifunksjonsskrivere i Norge, og ba dem stille med én modell hver til test. Vi lyktes ikke med å oppdrive en maskin fra Epson, men har ellers gått i dybden på fire modeller fra Canon, Brother, Lexmark og HP.

I testen og våre vurderinger har vi tatt utgangspunkt i at brukeren er en privatperson med hjemmekontor, eller ansatt i en mindre bedrift der multifunksjonsapparatet er personlig og ikke deles over nettverk.

Oversikt og sammenligning

Klikk HER for å forstørre tabellen

—————————————————————————————

Brother MFC4820C
Pris: ca. 3.100,- inkl mvaLevarandør: Brother

Brother MFC4820C

KLIKK HER FOR FLERE BILDER

Denne modellen fra Brother er liten og kompakt, men mangler arkmater.

Maskinen er god på telefoni og fax, og får bonuspoeng for separate fargepatroner.

Derimot kunne den vært flere hakk bedre på fotoutskrift. Brother har ikke eget fotopapir, og utskriften blir lett noe teksturert og grovkornet.

Ellers har printere problemer med å fargelegge store flater jevnt, både på sort-hvitt og fargeutskrifter og -kopier.

—————————————————————————————

Canon MP 730
Pris: ca. 4.350,- inkl mvaLevarandør: Canon

Canon MP730

KLIKK HER FOR FLERE BILDER

Et stort, men solid konstruert apparat fra Canon. Maskinen har innebygd kortleser for å skrive bilder fra digitalkamera uten å gå via PC.

MP730 stiller med separate fargepatroner og arkmater, og er den suverent beste fotoskriveren på test.

Utskriftene er raske, også i farger, og skriver helt ut i kantene. Men i likhet med samtlige skrivere vi har testet er det også her noe problemer med fargelegging av større flater på sort-hvitt utskrift og -kopi.

—————————————————————————————

HP PSC2410
Pris: ca. 3.500,- inkl mvaLevarandør: HP

HP PSC2410

KLIKK HER FOR FLERE BILDER

HP PSC2410 er en kompakt multifunksjonsskriver uten arkmater.

Skriveren er sylskarp på tekst, men det blir fort skjoller på store sorte flater – mer enn på de andre maskinene vi har testet.

Maskinene bruker ekstremt lang tid på å skrive ut fargefoto, og bildene er både for blasse og litt i skarpeste laget med standardinstillinger.

PSC2410 skriver helt ut i kantene på A4-ark, og har innebygd kortleser samt integrert miniskjerm for å behandle og skrive ut foto uten å gå via PC.

Fax-utskriftene er gode, om enn noe hard i kontrastene.

Mangelen på separate fargepatroner kan fort medføre økte blekkutgifter.

—————————————————————————————

Lexmark X6170
Pris: ca. 2.900,- inkl mva (2.400 uten arkmater)Levarandør: Lexmark

Lexmark X6170

KLIKK HER FOR FLERE BILDER

Lexmark X6170 er billigste modell på test denne gang, noe som også gjenspeiles i den veldig plastikkaktige konstruksjonen.

Skriveren er samtidig bred, og tar mye bordpass.

Kvaliteten er god på kopiering, men den skriver ikke helt ut i kantene.

Fargefoto er derimot skuffende, med ujevn utskrift og fargestriper i bildet.

Har verken kortleser eller separate fargepatroner.

Annonse


Annonse