RIAA logo

Annonse


Nytt barn i RIAAs klør

RIAA logo
(Ill.: RIAA)
Megan hadde 1100 MP3-filer på harddisken sin, som hun gjorde tilgjengelig for andre via fildelingstjenesten Kazaa.

RIAA (Recording Industry Association of America), som via såkalte «sniffere» – programvare som tråler nettet etter store musikksamlinger – bevisst sporer opp aktive fildelere, fant henne.

Kan få 5,8 millioner i «bot»

Nå risikerer den 15 år gamle jenta fra Seattle å måtte betale opp til 825 000 dollar (ca. 5,8 millioner kroner) i erstatning til platebransjen, i følge den lokale TV-stasjonen KomoTV.

Det skyhøye beløpet gjelder imidlertid bare om hun skulle tape en eventuell rettssak, og er beregnet ut fra en stykkpris på like svimlende 750 dollar (om lag 5300 kroner) pr. låt som Megan har lastet ned.

Dersom jenta velger å inngå forlik med RIAA, slipper hun med «bare» 3500 dollar (ca. 24 500 kroner).

Barn nr. 2

12 år gamle Brianna Torres fra New York måtte i september i år ut med 15 000 norske kroner etter å ha inngått forlik med platebransjen.

Hittil har RIAA saksøkt 341 amerikanere for å ha lastet ned og videredistribuert MP3-filer ulovlig på nettet. 156 av disse har valgt å inngå forlik, og ingen har så langt valgt å gå videre med saken. I gjennomsnitt har de som har inngått forlik betalt 15 000 kroner hver til platebransjen.

Prøves for retten

Denne uka møter RIAA nettleverandøren SBC i retten i San Francisco. SBC vil prøve lovgrunnlaget for RIAAs masse-søksmål mot blant annnet deres kunder.

Selv om RIAAs framgangsmåte skulle være lovlig, er det mange som hevder at det er lite smart av en bransje å saksøke kundene de selv skal leve av i framtida.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse