DDR

Annonse


Skanner leser DDR-avfall

DDR Tidligere offiserer rev i filler eller brant kompromitterende dokumenter for å unnslippe straff. Nå kan de likevel få sin dom.

Stasi var beryktet for å ha enormt mange agenter, samtidig som de på tradisjonell tysk manér nøye rapporterte skriftlig alt de gjorde.

16 000 sekker

Da DDR gikk i oppløsning og muren falt brant eller makulerte spionene og agentene store deler av de enorme arkivene. Mye av avfallet ble funnet og ligger nå i 16 000 sekker med papiravfall.

I 10 år har 15 medarbeidere ves Stasi-arkivene møysommelig satt sammen deler av det ødelagte materialet. De rekker i snitt å rekonstruere ti sider per dag, og har kommet gjennom 250 sekker med papiravfall

Annonse


Tar 630 år uten skanner

I samme tempo og med samme antall medarbeider kan de holde på i 630 år til før de blir ferdige. Det vil i så fall bare få historisk interesse. Agentene vil for lengst være døde.

Fraunhofer-instituttet for produksjonsteknologi i Berlin har imidlertid konstruert en skanner som kan gjøre jobben mye raskere. På løpende bånd leser den av papirbiter, omgjør dem til digitale bilder og lagrer dem på dvd-plater. I alt vil det gå med 40.000 plater.

Høy pris

Et dataprogram sammenligner bildene, og finner de som hører sammen ut fra papirtype, skrift, farver, stempler og mønster i rivekantene.

Det er en hake med det hele. Prisen på jobben er i følge Frankfurter Allgemeine Zeitung på 58 millioner euro, eller nærmere en halv milliard kroner. I følge våre beregninger vil det koste minst like mye å gjøre jobben manuelt, og med utsikter til langt dårligere resultat.

Den tyske Forbundsdagen skal ta stilling til prosjektet, skriver Aftenposten.

Annonse