Nokia-piratbatteri

Annonse


– «Nokia» ikke alltid Nokia

Nokia-piratbatteri– I de 30-40 eksplosjonstilfeller vi hittil har undersøkt, har det vært piratbatterier involvert. Hittil har vi ikke sett ett tilfelle der et originalt Nokia-batteri satt i telefonen.

Kvalitetsdirektør Jonas Geust i Nokia var svært kategorisk under pressekonferansen torsdag ettermiddag, som ble arrangert for å svare på anklagene om at Nokia-telefoner er eksplosjonsfarlige.

Ville ikke kommentere

Pressekonferansen ble holdt i Helsinki, og lyden ble overført på nettet. I tillegg kunne journalister stille spørsmål via telefon.

Flere av journalistene prøvde å trekke fram tilfeller der de mente det var bevist at originale Nokia-batterier hadde vært involvert, men ble kontant avvist.

Annonse


«Vi kan ikke kommentere enkelttilfeller» og «denne saken er ennå under etterforskning» var standardsvar.

«Misbruk» i Ålesund

Nokia-ledelsen måtte imidlertid kommentere et tilfelle i Ålesund, der Nokia faktisk har innrømmet at det dreier seg om et originalt batteri.

– I dette tilfellet dreier det seg ikke om en eksplosjon, men en overoppheting. Og så vidt vi har kunnet bringe på det rene, snakker vi om misbruk av telefonen. Feilen hadde for øvrig ikke noe med batteriet å gjøre, Det var telefonen som forårsaket overopphetingen, sa Geust.

På spørsmål om hvor varm en slik overopphetet telefon kunne bli, oppga Geust om lag 500 grader celsius. For øvrig ville han ikke gå inn på hva slags «misbruk» det var snakk om.

Bukken og havresekken

I løpet av pressekonferansen viste det seg at det er Nokia selv som har undersøkt alle telefonene der de hevder det dreier seg om piratvare. Uavhengige instanser har ikke fått slippe til i de 30-40 tilfellene som Nokia snakker om.

I ett tilfelle i Finland der en kvinne ble skadet, tilkalte politiet Nokias eksperter for å se på telefonen. I Norge ville vi trolig kalt slikt for inhabilitet, eller på godt norsk «bukken og havresekken»-etterforskning.

Da det viste seg at det belgiske laboratoriet Test -Aankoop hadde tabbet seg ut og blandet originale og uoriginale batterier, ble Nokias versjon utvilsomt styrket. Instituttet har nå på Nokias anmodning lovet å gjøre en ny undersøkelse.

Men belgiske og nederlandske journalister som deltok stilte spørsmålstegn ved en slik konklusjon, og mente at undersøkelsen like fullt beviser at også originale Nokia-batterier går i lufta. Dessuten påpekte de at ordlyden i pressemeldingen Nokia har sendt ut avviker fra ordlyden i materialet fra Test-Ankoop.

Slik kan du i følge Nokia se forskjell på ekte og falske batterier.

KLIKK HER FOR FLERE BILDER

– Kan ta uker

Nokia-sjefene Janne Jormalainen, Jonas Geust og Arto Sailajoki brukte mye tid på å forklare at det er ofte er svært vanskelig å se forskjell på originale og uoriginale batterier. Noen ganger tar det uker å konstatere at det dreier seg om piratvare, hevdet de.

– Disse produsentene er ofte utrolig dyktige, sa kvalitetsdirektøren.

Dermed blir kunden stilt overfor et dilemma: hvordan kan hun eller han vite om det virkelig sitter et originalt batteri i telefonen eller ikke?

Nokia vil være behjelpelige med informasjon, både overfor kunder via nettet og via forhandlerne, forsikret sjefene. Og for øvrig anså de det som usannsynlig at piratbatterier hadde sneket seg inn i forseglete originalpakker fra Nokia, solgt gjennom autoriserte forhandlere.

Hva er piratvare?

Nokia er blant de selskapene i verden som mest effektivt har klart å kvele piratindustrien som kopierer deres produkter. Men det de her snakker om er batterier med forfalsket Nokia-logo. Noe som pr. definisjon er ulovlig.

Det er derimot ikke ulovlig å produsere og selge batterier som passer til Nokia-telefoner, så lenge det står noe helt annet enn Nokia på dem. Om disse er eksplosjonsfarlige, er det ikke Nokias ansvar.

På pressekonferansen hadde vi likevel inntrykk av at Nokia ønsket at det skulle bli forbudt eller umulig å bruke noe annet enn ekte Nokia-batterier i telefonene deres. Og når det blir teknisk mulig å hindre at telefonene virker med piratbatterier, vil de innføre slik teknologi.

Uansett er batterisaken en nesten umulig PR-klemme for selskapet. Klokt nok ville de ikke kommentere om de kjente til lignende problemer med konkurrentenes telefoner, selv om de lot det skinne igjennom at det gjorde de.

– De som vil finne informasjon om slikt, får søke på nettet, avsluttet Janne Jormalainen.

Annonse