Annonse


Nokia vil kjøpe Psion

Engelske Psion lagde lommedatamaskiner med tastatur lenge før noen hadde hørt om Palm. Men utmerkede produkter til tross, da PDA-markedet tok av på slutten av 90-tallet ble Psion stående på stedet hvil. Sommeren 2001 la de ned produksjonen av PDA-er, for å konsentrere seg om nettverksprodukter og PDA-lignende enheter for industriell bruk.

EPOC

Psion utviklet EPOC, et operativsystem for håndholdte datamaskiner, og sammen med Ericsson, Nokia og Motorola stiftet de selskapet Symbian, som skulle videreutvikle operativsystemet. Senere kom også Samsung, Panasonic og Sony Ericsson inn som eiere, mens Motorola nylig solgte seg ut.

Kontroll

Nokia eier i dag 32 prosent av Symbian, mens Psion eier 31. En overtakelse av Psion vil bety at Nokia tar full kontroll over Symbian, noe Nokia mener er nødvendig for å kunne konkurrere med Microsoft om å levere operativsystem til morgendagens mobile enheter.

– Det er klare signaler fra Nokia om at de ønsker å overta Psion, skriver the Business, uten å navngi sin kilde. Men selv om Psion har slitt tungt kan ikke Nokia regne med å få selskapet på billgsalg. Prisen kan ende på over 400 millioner pund, skriver avisen.

Annonse


Utbredt

Symbian brukes i dag i alle telefoner med Nokia Series 60-plattform (7650, 3650, Siemens SX1 osv.) i tillegg til Sony Ericssons UIQ (P800 og P900). Tidligere versjoner av OS-et har vært brukt i Ericsson R380 og Nokia 9210. Nokia vil også bruke Symbianbasert plattform i sin Series 90-baserte telefon 7700.

Series 90 er trolig også på plass i kommunikatoren Nokia vil lansere om ikke så lenge. I tillegg har Samsung og Sendo lansert Symbian-telefoner, og det er Symbian i Motorolas nye 3G-telefon 920.

Konkurranse

Om det vil være like populært for mobilprodusentene å velge Symbian når erkefienden Nokia stikker av med størstedelen av potten gjenstår å se.

Annonse