Spam

Annonse


SAS bruker spam-teknikk

SpamI følge Aftenposten står det Orkla-eide selskapet Stroede Customer Development bak teknologien, som på mange måter ligner den som brukes av spammere for å lure intetanende e-postmottakere.

Overvåker surfing

Det spesielle med Stroede-teknologien er at den i tillegg til å følge med på brukernes nettvaner også registrerer identitet. Dermed kan SAS teoretisk vite om du planlegger en tur til for eksempel Praha – basert på dine surfevaner den siste tiden.

Web bug-en kan imidlertid ikke følge dine bevegelser på andre nettsteder enn SAS sitt eget.

– Grisestygt

– Internett er et kraftig verktøy for enhver markedsfører, men dette går over alle støvleskaft og bør slås knallhardt ned på., sier Dataforeningens leder Truls Berg til Aftenposten.

Annonse


Han beskriver SAS’ virksomhet som «grisestygt» og forlanger at de stopper virksomheten umiddelbart og sender en uforbeholden unnskyldning ut til kundene sine.

Også Datatilsynet reagerer på SAS-praksisen.

Vurderer å slutte

SAS ser på sin side at de ikke har til hensikt å overvåke sine kunder, og at de skal se nærmere på e-postrutinene.

– Nå når vi har blitt gjort oppmerksom på dette vil vi undersøke med leverandøren om det er mulig å fjerne muligheten, sier informasjonskonsulent Trine Løvberg i SAS til Aftenposten.

Skru av bildevisning!

Nettbrukere kan enkelt beskytte seg mot web bugs ved å skru av forhåndsvisningen av bilder i e-postleseren. Den nye versjonen av Outlook i Microsofts Office 2003 har denne funksjonen avskridd som standard – nettopp på grunn av det problematiske med slike rutiner som SAS bruker.

Annonse