Hopp til navigasjon Hopp til innhold

TEST: Microsoft Wireless Optical Desktop Elite

Microsofts nye trådløse tastatur og mus er noe av det flotteste vi har sett på området. Gedigen luksus for 780 kroner!

Nå må vi innrømme at vi ble litt skuffet da vi åpnet esken og bare fant standardutgaven av den nye trådløse musen med sideveis manøvrering. Under et besøk hos Microsoft i Redmond fikk vi kjenne på «Executive»-utgaven i kunstlær, og det var saker!

Heldigvis kom den som separat pakke i posten litt seinere.

Når den første gutteaktige begeistringen har lagt seg, er likevel forskjellen på lærutgaven og standardutgaven marginal. Det handler i grunn bare om stil og subjektiv følelse. Standardutgaven er like god å holde i. Og den ser akkurat lik ut bortsett fra en lille, men viktige filla med Porscheratt-aktig kunstlær…

Tastaturet har et lignende lærpreg på håndstøtten, men her er overflaten glatt og ikke ru som på musen.

Mange funksjoner

Det er likevel først og fremst funksjonene vi liker på dette nye settet. Øverst til venstre på tastaturet er det fem programmerbare knapper. Litt underlig er det at du ikke kan kjøre makroer i Office direkte fra knappene. Du kan bare starte programmer og kalle opp websider. Men med litt ekstra tid og interesse kan man sikkert skrive egne programfiler som gjør jobben.


(Foto: Per Ervland)

KLIKK HER FOR Å SE FLERE BILDER!

Like under sitter det en knapp (Show Favorites) som gir deg oversikt over hva du har lagt inn på de fem programmerbare tastene.

Til høyre for disse knappene finner du et sett av medieknapper. Microsofts mus- og tastaturkonkurrent Logitech bruker dreiehjul som volumkontroll. Det har vi veldig sans for. Microsofts løsning med opp- og ned-knapp fungerer også godt. men gir ikke den samme følelsen av kontroll.

Hva med opptaksknapp?

Ellers er alt på plass for å spille musikk og film fra nett og disk. Fram- og tilbakespoling, stopp, spill/pause. Det eneste vi savner er en opptaksknapp for brenneprogrammer.

Lenger ut til høyre finner du knapper som tar deg direkte til Mine Dokumenter, Mine Bilder og Min Musikk-mappene i Windows. Men også disse tastene kan programmeres etter eget forgodtbefinnende. Det kan jo tenkes du har musikken din et helt annet sted enn i Min Musikk-mappen.

De tre siste knappene er alle kjenninger som Mail, Home og Messenger – som de fleste som bruker en PC er innom i løpet av en dag.

Nok en knapp starter kalkulatoren, som vi av en eller anen grunn alltid leter etter.

Hjul, men ikke knapp

Til venstre på tastaturet finner du et hjul av samme type som på Microsofts nye mus. Du kan altså skrolle sideveis fra tastaturet. I tillegg kan du gå fram og tilbake på nettsider med de to knappene på oversiden av hjulet.

Man kan saktens lure på hvorfor Microsoft ikke har tatts steget full ut og innført venstre- og høyreklikking på tastaturet også. Det er lettere å rote bort en mus enn et tastatur, og det ville være kjekt å kunne bruke bare tastaturet.

Skrivetastene er svært behagelige og presise i bruk. Vi kunne kanskje ha ønsket os litt mindre støy – her klakkes det i vei på en måte som gjør at vi håper at ikke hele kontorlandskapet skaffer seg Microsoft-tastaturer. Men her er ikke Logitech stort bedre, og man må vel til riktig gamle dager for å finne noe som er tilnærmet lydløst og som har ekte, amerikansk fjæring.

Sideveis og tregt

Den nye musa har vi brukt en stund, og er svært fornøyd. Den nye tregheten i hjulet er et stort framskritt. Nå klarer vi faktisk å spole oss framover og bakover i store dokumenter uten å miste tråden. Sideveis skrolling høres kanskje dødfødt ut når du bare kan ta tak i rullefeltet i ethvert vindu. Men tro oss: Det går faktisk mye kjappere å bevege på hjulet når du skal se hva som skuler seg bak venstre eller høyre kant.

Microsoft innrømmer at de ikke kan gjøre stort med folks arbeids(u)vaner som fører til musesyke. Men som Logitech satser de på riktig vekt, slik at musen verken føles tung eller sklir unna. Og presisjonen er på topp med det optiske prinsippet. Ergonomien føles god for undertegnede, men det kan jo tenkes at ikke alle er like fornøyd.

Bra kjøp

Batterilevetiden har vi ikke testet i praksis, men Microsoft lover et halvt års drift uten skifte. I løpet av testperioden merket vi ingen problemer med forstyrrelser eller overlapping av radiosignalene. Med andre ord er neppe sjansene store for at du opplever naboens tastetrykk på din PC.

Til under 800 kroner er dette et bra kjøp for den som vil ha noe bedre enn musen og tastaturet som fulgte med PC-en. Den eneste virkelige ulempen er at tastaturet tar mye plass på bordet. Men nå som de fleste velger flatskjerm, burde det være et mindre problem.

Stikkord: Maskinvare, testprodukt