Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Laserkanonen kommer

Israel og USA skal bruke minst 57 millioner dollar på å utvikle en ny laserkanon som kan skyte ned raketter.

Nautilus
Prosjektet får amerikanske midler, etter at en Israelsk delegasjon har hat suksess med sin lobbyvirksomhet i kongressen, melder CNN.

Selvforsvar

Laserkanonen har fått navnet «Nautilus», og skal brukes for å skyte ned raketter av den typen Hizbolla-geriljaen har skutt inn mot nordlige grensebyer i de 18 årene Israel okkuperte Sør-Libanon frem til 2000. Israel hevder Hizbolla nå har 11.000 raketter siktet inn mot Israel.

Kongressen sa ja til å støtte prosjektet med 57 millioner dollar, i tillegg til de midlene Israel legger i potten. Hvor mye Israel bidrar med er ikke kjent.

Suksess

Laserkanonen ble testet ut i USA allerede i 1996, og systemet skal ha vært en suksess. Men skepsis i Kongressen skal ha ført til at utviklingen lenge har ligget på is.

«Nautilus» bruker en kraftig radar for å oppdage rakettene og sikte seg inn på dem. Deretter brukes en Mid-Infrared Advanced Chemical Laser (MIRACL) som ser ut som en stor lyskaster til å sende ut en intens laserstråle. Laserstrålen er kraftig nok til å ødelegge innkommende raketter.

Mot terror

Laseren har også vist seg å være effektiv motartillerigranater. I følge Israelske sikkerhetsoffiserer skal Kongressen ha latt seg overtale av mulighetene for å bruke våpenet også i USAs kamp mot terrorisme.