Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Frikjent for KaZaA-lenke

Startsiden.no ble frikjent for å lenke til fildelingstjenester som KaZaA og Morpeus. Dermed er et viktig prinsipp slått fast i Norge.

Kazaa Plus
Dette skriver Dagbladet.no.

– Ka også brukes lovlig

I dommen , som ble avsagt i Oslo Tingrett i går, heter det at siden fildelingsprogrammene også kan brukes til lovlige aktiviteter. Derfor stiller de på linje med kopimaskiner og båndopptakere.

Selskapet Phonophile gikk12. juni i år til sak mot ABC Startsiden AS. Selskapet driver Startsiden.no, en av Norges mest besøkte portaler på Internett.

De krevde at Startsiden skulle fjerne lenkene, forbys å ha lenker til programmene i framtida, samt betale erstatning på 100 000 kroner og saksomkostninger.

Egen fildeling

Phonophile eies av TV2 Invest, NOPA (Foreningen for Norge Komponister og Tekstforfattere) og FONO (Foreningen Norske Plateselskaper), og selger selv nedlastbar musikk gjennom sin egen nettbutikk.

De likte dårlig at Startsiden.no lenket til fildelingstjenestene KaZaA, KaZaA Lite, iMesh og Morpheus.

Retten så det imidlertid annerledes. Phonophile tapte på alle punkter, og dersom dommen blir stående vil norske webredaktører fortsatt kunne lenke til tjenester og nettsteder som tilbyr fildeling.

Det er foreløpig uklart om dommen vil bli anket.

Stikkord: fildeling, internett, lydogbilde