Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Flom av UV- og røntgenlys på vei mot jorda

En stor solflekk har nettopp eksplodert og sender kaskader av UV og røntgenlys mot jorda.

ESA/NASA SOHO
I følge solforsker Dr. Pål Brekke ved ESA/NASA skal eksplosjonen i dag være den nest sterkeste som er registrert på elleve år, og store områder av jorden opplever nå radioblackout.Solforskerne har fotografert eksplosjonen, som var så kraftig at digitalkameraene i romsonden SOHO ble overeksponert, forteller Brekke. Bildene kan du se her.

Gass-sky på vei

En stor gass-sky er på vei mot jorden og vil treffe oss om ca to dager, sier Brekke. – Dersom magnetfeltorientasjonen i denne gassskyen er otpimal (har en sydlig pekende komponent – d,v,s, motsatt av Jordens magnetfelt) så kan vi oppleve en meget kraftig geomagnetisk storm og fantastisk Nordlys helt sør i Norge, sier han.

Aktivitetene på solen skaper også problemer for de mange Himalaya-ekspedisjonene, som ikke får oppdatert sine nettsider ved hjelp av satellitt-telefoner.

Kan skade satellitter

Skal du ut i verdensrommet er det også viktig å være godt kledd. Eksplosjonen sendte ut en protonskur som kan skade satellitter og astronauter. Folk på romstasjonen må holde seg innendørs til skuren har passert.